Nyheter

Oceanbryggeriet ställer om till egenproducerad el

Energikrisen skördar nu många offer, inte bara konsumenter utan i hög grad även företag som hotas ekonomiskt av höga elräkningar. Ölbryggning är en energiintensiv verksamhet med kokkärl, pumpar och varmvattentankar som de största förbrukarna.

För att minska beroendet av en allt mer volatil och oförutsägbar elmarknad har Oceanbryggeriet under sommaren och hösten projekterat och installerat en solcellsanläggning på taket på bryggeriet i Mölndal.

Genom installationen av 138 solpaneler på det ca 500 kvm stora taket kan Oceanbryggeriet nu själva producera 50 % av den el som används på årsbasis. Trots att bryggeriet är beläget i ett molntätt geografiskt läge, beräknas investeringen om ca. 500 000 SEK vara återbetald inom fem år.

Att till stor del bli självförsörjande är viktigt för oss, dels ur ett företagsekonomiskt perspektiv men inte minst för att minska vårt klimatavtryck – Rodrigo Wilner, VD Oceanbryggeriet.

Utöver driften av bryggeriverksamheten ses detta som ett stort steg framåt i målet om att övergå till eldrivna leveranser till bryggeriets 100-tal krogkunder i Göteborg med omnejd.

– Vi tar nu steget mot utvidgat oberoende som hantverksbryggeri, säger Rodrigo Wilner, VD Oceanbryggeriet.