Nyheter

Över 2000 möbler har fått en andra chans

Sedan i slutet av april har den som besöker Sysavs återvinningscentral i Norra hamnen i Malmö kunnat lämna möbler från IKEA. Möblerna tas sedan om hand av IKEA och säljs sedan vidare till nya ägare i Cirkulärbutiken på varuhuset i Malmö.

Något som många malmöbor har gjort hittills.

– Produkter ska användas så mycket och så länge som möjligt innan de blir föremål för återvinning, då minskar klimatavtrycket. Att vi tillsammans med IKEA kan erbjuda våra besökare utökad möjlighet till återbruk är mycket uppskattat, säger Johanna Sonesson, marknadschef Sysav.

Sedan starten har nämligen över 2000 möbler tagits om hand och sålts vidare i Cirkulärbutiken på IKEA Malmö. Totalt är det över 12 ton möbler som har tagits om hand istället för att ha hamnat på återvinningen.

– Det är visar verkligen på styrkan av att vi samarbetar med Sysav. Tack vare att vi finns på återvinningscentralen det har vi fått in betydligt fler möbler till vår Cirkulärbutik på IKEA Malmö. Möbler som ofta annars hade slängts, säger Theo Verner-Carlsson, Recovery Manager på IKEA Malmö.

Av det som tagits om hand är nästan 20 procent vardagsrumsförvaring. Andra stora grupper är produkter till sovrum eller matrum. Allra störst var inflödet under semesterperioden när många är lediga och passar på att rensa ut hemma, eller har vägarna förbi återvinningscentralen av andra anledningar.

Samarbetet med Sysav är ett test för att IKEA ska lära sig mer om hur fler möbler kan räddas och säljas en andra gång i Cirkulärbutikerna på varuhusen.

Testet pågår till och med sista januari 2023 och ska sedan utvärderas.

Den ordinarie insamlingen till återbruk via välgörenhetsorganisationer finns kvar på återvinningscentralerna och samarbetet mellan IKEA och Sysav fungerar som ett komplement till detta.