Nyheter

Sveriges första smarta stadsdel

Söder om Örebro byggs just nu Sveriges första fullt ut hållbara och smarta stadsdel, Tamarinden, med en byggvolym på över 200 miljoner kronor. Projektet påbörjades under hösten och Ramirent har valts ut som huvudleverantör av gröna byggmaskiner och produkter.

Med cykelavstånd från Örebro centrum byggs just nu Sveriges första smarta stadsdel, Tamarinden, med stort fokus på hållbarhet och grön energi. Målet är att stadsdelen ska få ett lokalt energisystem som skapar förutsättningar för att både producera, reducera, lagra och dela energi – något som är både nytt och innovativt inom svensk stadsplanering.

Till projektet har Ramirent valts som huvudleverantör av byggmaskiner och klimatsmarta produkter.

– Projektet är väldigt speciellt och vi är stolta över att få vara en del av något så innovativt och aktuellt. Inom Ramirent har vi stort fokus på hållbarhet och bidrar gladeligen med våra produkter och tjänster under byggnationen av Tamarinden i Örebro, säger Jörgen Åkerlund, distriktssäljare på Ramirent i Örebro.

Ramirent som huvudleverantör

På uppdrag av Serneke, står Ramirent som huvudleverantör av i första hand hyrmaskiner till Tamarinden, där flera av Sveriges stora aktörer samverkar. Under arbetets gång ligger stort fokus på hållbarhet och gröna arbetssätt, och såväl energieffektiva bodar och gröna maskiner är en del av det som efterfrågats av Ramirent.

I nuläget förbereds dragning av projektel och planen är att etablera alla energieffektiva bodar före jul. Målet är att vara helt färdiga med påbörjat arbete före årsskiftet, innan det vid ett senare skede, blir dags att återvända och påbörja installation av bland annat byggvärme. Tidigt 2023, tar Serneke över stafettpinnen och sätter i gång med byggnationen.

– Att arbeta med Ramirent känns tryggt och bra. Jag sökte en helhetsleverantör man kan lita på och Ramirent var ett självklart val, säger Mathias Niia, Platschef på Serneke.

Tamarinden blir Sveriges första smarta stadsdel

Tamarinden ska år 2026 stå färdigt som Sveriges första smarta stadsdel, med ett hållbart center för både boende och tillhörande verksamheter. Här möts modern och innovativ energiteknik och planerna är att området ska kunna reducera, producera, lagra och dela energi lokalt. Förhoppningen är att Ramirent, ihop med andra berörda aktörer, blir en inspiration för fler framtida hållbara och smarta byggprojekt.