Nyheter

Mobilitetshuset Solkvarteret i Malmö vinner Skåne Solar Award 2022

Hub Park mobilitetshus ”Solkvarteret” blev ”årets solkraftsanläggning” och belönas med Skåne Solar Award på Skånes EnergiTing i Helsingborg idag. Utmärkelsen delas ut årligen sedan 2009 och är instiftad av den ideella förening Solar Region Skåne.

Samtliga nominerade anläggningar och finalister presenterades på EnergiTingets framför runt 130 besökare på hotell Clarion Hotel Sea U i Helsingborg. Skåne Solar Award tilldelas den anläggning som fram till september 2022 färdigställts i Skåne och som genom sitt koncept, gestaltning eller på annat sätt särskilt bidragit till att öka intresset för produktion av solenergi. Intresset för solkraft och förnybar energi är stort och i år nominerades 8 olika anläggningar.

Bland de nominerade finns både privata och kommunala solcellsägare, större företagsanläggningar och 2 solparker. De nominerade solenergianläggningar har byggts på mobilitetshus, villa, mark (solpark) och vårdboende. Juryn har valt 3 finalister och enats om en segrare. Juryrepresentanten, Johan Envall (SolarEdge) överlämnade tillsammans med Solar Region Skånes styrelseordförande Staffan Fredlund, utmärkelsen till vinnaren.

Sponsorer för Skåne Solar Award är i år E.ON, European Energy, Kraftringen, Länsförsäkringar Skåne, Malmö Stad, Region Skåne, SolarEdge, Soltech Energy, Wihlborgs Fastigheter samt Öresundskraft.

Årets jury:

Jenny Palm, Internationella Miljöinstitutet Lunds Universitet ,Johan Envall, SolarEdge, Josefin Solander, Soltech Energy ,Anders Ekne, Solkompaniet Caroline Wendel, Hässleholms Kommun, Inger Thede, Inger Thede Arkitekt AB.

Juryn sammansätts varje år nytt med olika experter inom solkraft.

Tillsammans med representanter från Solar Region Skåne bidrar och bedömer dessa solexperter de nominerade anläggningar med olika perspektiv, expertis och erfarenheter och korar årets anläggning.

Vinnare: Solkvarteret Malmö (Mobilitetshuset Solkvarteret)

Ägare: Hub Park AB Utformning (=Arkitekt): Anders Eriksson Modin, FOJAB Arkitekter Installation: Soltech Energy Motivering: Mobilitetshuset Solkvarteret Malmö har den överlägset snyggaste designen i tävlingen, samtidigt som fasaderna har funktionen att täcka delar av elbehovet för fastigheten.

Solkvarteret vinner också med sitt innovativa koncept genom att den tar sig an ett samhällsbehov och visar hur stadsbon kan leva mer hållbart med solceller och delningslösningar: En byggnad anpassad till ett modernt stadsliv där cykling får ta stort utrymme.

Mobilitetshuset är ett utmärkt exempel på att solceller kan vara både en naturlig och vacker del av byggnadsdesignen. Det är roligt och bra att lyfta fram solcellspaneler som fasadmaterial: Gröna paneler gör fasaden extra intressant och metallbågarna ger en blinkning till romanska rundbågar. Här blir en ”tråkig” fastighet en viktig byggnad för både samhället och staden. Juryn vill också lyfta fram hur solceller kan vara en del av lösningen och symbolvärdet med solpaneler på ett parkeringshus: Solkvarteret bidrar även med inspiration till LFM30s arbete för ett hållbart och klimatneutralt byggande i Malmö.

Finalist – Solhusen i Borstahusen (Solceller på radhuslängor i Landskrona)

Projektägare: DJK Fastigheter Utformning: Fredrik Almlöf, FOJAB Arkitekter Installatör: SoloTec Energiteknik Åstorp Motivering: Hos ”Solhusen i Borstahusen” ingår solkraft i radhuskonceptet redan innan försäljning: Mycket fint exempel på en snyggt integrerad lösning som förhöjer utseendet på byggnaderna och syns dessutom väl i omgivningen.

Solcellerna ligger som ett pärlhalsband och är vackert integrerade i radhuslängorna på både 1 och 2-våningar: Juryn anser att installationen är ”snygg och cool” och framför allt så är den genomtänkt i förväg, dvs solkraft redan vid nybyggnation. Både arkitekt och byggherre tänker solceller initialt och ser till att dessa tar plats i gestaltningen av taket som är husets femte fasad och som är lika viktig som väggarna. Det gör att man som ägare i efterhand inte behöver ta det arbetet med att ta fram lösningen själv.

Det kan vara ett stort hinder för husägare då besluten kan vara svåra att ta och då riskerar att projektet aldrig blir av. Juryn lyfter framför allt design & funktion, och innovationen vid projektet och berömmer att ”Solhusen i Borstahusen” erbjuder även ett innovativt koncept som helhetslösning i ett radhusområde som höjer intresset för solkraft för den enskilde husägaren.

Finalist – Solhult Brösarp (Solceller på en ekonomibyggnad i Brösarp)

Ägare: Johan Larsson & Sanna Herlin Installation: E.On Motivering: Solhult Brösarp är en fint integrerad anläggning i lantlig miljö. Tjänar som föredöme för alla de lador som finns i landskapet. Snygg design och bra sätt att visa upp att solceller kan integreras snyggt på en byggnad.

Juryn anser att anläggningen bidrar speciellt bra till att höja intresset för solkraft:

”Jag valde mellan 2 objekt, det ena var mycket vackert i design, men också mer speciellt och begränsat i omfattning. Ladan är mer allmängiltig och bidrar bra till spridning av solkraft på landsbygden”

Om Skåne Solar Award:

Föreningen verkar för mer solkraft i Skåne och har som mål att regionen ska bli ledande i Norden när det gäller solenergi. Föreningen är öppen för alla som är intresserade av solkraft. Solar Region Skåne fungerar som ett nätverk och kunskapscenter med målet att på ett neutralt och sakligt sätt sprida kunskap och information om solkraft.

Vi vill öka intresset och kompetensen hos olika aktörer och intressenter inom solenergi och hos allmänheten.

Läs mer på:

www.solarregion.se