Nyheter

Midsummer levererar ytterligare 224 MW solpaneler

Det svenska solenergiföretaget Midsummer har tecknat nya avsiktsförklaringar med fyra svenska och internationella takmaterialstillverkare, hustillverkare och solcellsinstallatörer för leverans av 224 MW solpaneler. Därmed har man enbart i november tecknat s k offtakeavtal för mer än 330 MW solceller.

Midsummer meddelade den 5 november att man tecknat avsiktsförklaringar med sex svenska och internationella branschaktörer för sammanlagt 107 MW solpaneler. Tillsammans med dagens besked om 224 MW och tidigare offentliggjorda överenskommelser med italienska bygg- och takföretag på 75 MW så har Midsummer nu skrivit 13 s k offtakeavtal för sammanlagt mer än 400 MW solpaneler.

– Många stora branschaktörer runt om i Europa ställer sig på kö för våra produkter då de ser en stor marknad för våra diskreta och hållbara tunnfilmssolpaneler. Det är vår medvetna strategi att ingå dessa offtakeavtal för att kunna säkra avsättning för våra produkter i takt med att vi bygger ut vår produktionskapacitet, säger Midsummers VD Sven Lindström.

De hittills undertecknade avtalsförklaringarna på 406 MW solceller för leverans de kommande tre till sex åren kan jämföras med bolagets årliga produktionskapacitet på 2 MW vid den svenska fabriken i Järfälla och 50 MW vid den fabrik i Bari, Italien, som färdigställs för produktionsstart kommande år. Midsummer vill dessutom etablera en ny fabrik i Sverige för inledningsvis 20 MW produktion och på sikt 200 MW. Det långsiktiga målet är minst 1000 MW årlig produktionskapacitet i Europa till år 2030 vilket skulle kräva ett flertal nya megafabriker runt om i Europa.

Midsummers tunnfilmssolceller är producerade med egenutvecklad världsledande maskinutrustning. Företaget äger hela värdekedjan och teknologin, processerna och affärerna är kommersiellt bevisade efter decennielång erfarenhet som tillverkare av såväl unika produktionslinor som solpaneler och solcellstak.

Midsummers CIGS-solceller kräver ingen kisel, inga aluminiumramar och ingen glasinkapsling vilket tillsammans med effektiv materialåtgång, produktion och installation skapat världens mest miljövänliga sätt att producera elektricitet som är känd idag med ett klimatavtryck som bara är en tiondel av kiselpanelers.