Nyheter

OMD: ”Dags att sätta klimatavtryck på marknadsförarens agenda”

Text: Jimmy Strömberg, Performance Director OMD

Forskning hävdar att människan inte kan fokusera på mer än fyra tankar samtidigt. Summerar jag senaste årets tankar så fylls det med betydligt mer än fyra. Som för säkert många andra präglas dem av ekonomisk recession, ökade räntor, elkostnader och inte minst ett pågående krig i närområdet.

Med det sagt så snurrar jorden på som vanligt i 1 600 km/h på gott och ont där miljöhotet inte minskat utan ökat mer än någonsin. Klimatkonferensen COP27 avslutades nyligen i Egypten där de största länderna diskuterat åtgärder till att minska utsläppen. Konferensen har beskrivits som trögrörlig där Indien exempelvis diskuterat en nedfasning av kol snarare än utfasning (Malin Beeck COP27). Gör jag en snabb sökning på Google Trends så var intresset för klimatet nästintill oförändrat både globalt och hemma i Sverige jämfört med första halvåret. Det indikerar att många frågor konkurrerar om utrymmet och vår uppmärksamhet just nu, detta trots att forskarna menar att tiden håller på att rinna ut. De rekordhöga utsläppen innebär att Parisavtalets mål på +1,5 grader kan vara på väg att överskridas redan om nio år (aktuellhallbarhet.se 2022).

I min egen enkelhet har jag intalat mig att arbeta och konsumera tjänster digitalt skulle vara på den grönare färgskalan. Sanningen är den, att växande digital marknadsföring och i synnerhet hela internet har lika stor påverkan på miljön som flygindustrin. Orsaken är främst dataöverföring på internet som väntas öka med 40% per år fram till år 2030 där det väntas ta över ett decennium innan tillgången på grön el sker i jämn takt med vår totala elkonsumtion (forbes.com 2021). Dataöverföringen är främst drivet av ökat videoanvändande där konsumenter ställer högre krav på innehållets kvalité (seenthis.co 2022). Som referensram så rekommenderar exempelvis Google att en modern e-handelssida laddas in under två sekunder.

Tillbaka till oss själva så är det inte ofta vår yrkeskategori kan klappa sig på axeln för att vi gjort livsavgörande skillnad för samhället. Det är vi givetvis inte ensamma om, men moraliskt skulle det kännas bra att hjälpa annonsörer att göra något som inte bara kompenserar våra utsläpp utan också minskar dem.

Lättare nu att ta gröna marknadsföringsval

En långsiktig hållbarhet kräver simultan insats av ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvar (enligt Triple Bottom Line-principen). Utanför Sveriges gränser så pågår redan konversationen där institutioner som exempelvis Science Based Targeting syftar till att höja företags ambitionsnivå i kampen mot klimatförändringarna. Som marknadschef behöver man vara medveten om hur medieinvesteringar påverkar miljön vilket innebär att mäta sitt klimatavtryck i realtid. Det behöver också finnas en teknisk infrastruktur som håller nere datamängden både hos köpare och säljare. Detta utan att försämra konsumentens användarupplevelse eller motarbeta annonseffekten och uppmärksamheten.

Tiden då vi skickar tunga statiska datafiler till alla ögonpar är sannolikt förlegat och vi behöver som andra branscher använda oss av strömmad teknologi där mängden data används efter behov och att annonsen endast delas om den är synlig. Lyckas vi med detta kan klimatavtrycket per annonsvisning minska med mellan 20–30%. Det skulle digitalt för någon av Sveriges 10 största annonsörer innebära en besparing på ca 45 ton CO2 per år, vilket motsvarar 32 bilar på vägarna eller 1,7 miljoner plastpåsar.

Med det sagt vill jag och OMD göra marknadsförare medvetna om att hållbarhet är ett måste och därför bör vara på bolagens agenda. Vi är dock medvetna om att ämnet är tämligen nytt och komplext och vill därför hjälpa att navigera till en hållbarare mediestrategi. De som väljer att ta ansvar borde uppmärksammas, så en önskan till jul skulle vara att årets hållbarhetskampanj delas ut på Media Week nästa år?

Jimmy Strömberg är Performance Director på OMD Sverige och ansvarig för OMDs operativa utveckling med fokus på modern infrastruktur som leder till smartare och mer värdeskapande beslut.

Foto: Gerd Altmann