Nyheter

Veidekke bygger cirkulärt och hållbart i Asker

Veidekke ska bygga ett arbetscenter och vårdboenden på Nedre Sem Gård åt Asker kommun, Viken fylke i södra Norge och har mycket ambitiösa mål för hållbarhet och är det första cirkulära byggprojektet som Asker kommun genomför. Kontraktet är ett totalentreprenad värt 104 miljoner NOK exkl. MOMS.

– Vi tackar för uppdraget och är stolta över att vi får vara med och utveckla och förverkliga detta mycket speciella projekt för Asker kommun på Nedre Sem Gård. Kommunens hållbarhetsmål passar väl in i Veidekkes egen strategi och vi ser fram emot att bygga om en unik och hållbar byggnad för framtiden, säger distriktschef Gro Brathovde i Veidekke Bygg Buskerud.

Nedre Sem Gård ligger vid Semsvannet i Asker och inrymmer idag en kommunal arbetscentral. Ladugårdsbyggnaden har förfallit under många år, och är helt nedmonterad innan en ny byggnad uppförs med återanvändning av de gamla materialen. Den nya byggnaden kommer att innehålla ett arbetscenter med snickeriverkstad i två våningar, storkök, egen gårdsbutik och omsorgsboenden. Den nya byggnadsmassan blir cirka 2 000 m2, med samma utseende som den ursprungliga enhetsladugården från cirka 1890.

Nedre Sem Låve byggs enligt Futurebuilts kriterieuppsättning Zero, Zero T och NZEB (nära nollenergibyggnad). Vidare är projektet ett pilotprojekt för Futurebuilt-kriterierna för plastanvändning och cirkulära byggnader, som handlar om minskning av plastprodukter och återanvändning av byggmaterial. Den nya byggnaden ska uppnå minst 50 % CO2-reduktion enligt FutureZero. Nedre Sem Låve är också med som pilot i EU-projektet cirkulära städer. Byggarbetsplatsen ska drivas utsläppsfri med elmaskiner.

Befintliga byggnader kommer att demonteras och tas bort under denna vinter med efterföljande byggstart. Den nya byggnaden planeras stå färdig under första kvartalet 2024. Uppdraget ingår i Veidekkes orderreserv för fjärde kvartalet 2022.

Läs mer om projektet på:

Asker kommuns hemsida.

Bild: Ola Roald Arkitektur