Nyheter

På eCarExpo visar Swecon hur man kan bidra till utbyggnaden av laddinfrastruktur med utsläppsfri eldrift

Swecon visar upp en del av Volvo Construction Equipments växande sortiment av eldrivna anläggningsmaskiner på mässan eCarExpo på Friends Arena i Stockholm den 3-5 februari – en bra plattform för att visa hur man kan bidra till en utsläppsfri utbyggnad av laddinfrastruktur i landet.

eCarExpo är ett mässkoncept kring elektrifieringen av våra fordon som främst fokuserar på elbilar. Försäljningen av dessa ökar stadigt, men med introduktionen av elbilar ställs även krav på en väl utbyggd laddinfrastuktur. Medan utbyggnaden i sig är mycket bra, så finns det stora outnyttjade koldioxidfördelar att vinna innan laddplatserna ens tas i drift. Utbyggnaden av den infrastrukturen ska med fördel genomföras med eldrivna och utsläppsfria maskiner, menar Fredrik Askling, Swecons produktchef för elektromobilitet.

– Det här ger oss en möjlighet att nätverka med de aktörer som verkar i utbyggnaden av landets laddinfrastruktur och samtidigt skapa en medvetenhet på marknaden kring möjligheterna att göra detta utsläppsfritt i hela värdekedjan. Det gör vi med hjälp av branschens bredaste sortiment av eldrivna anläggningsmaskiner från Volvo CE.

Med ny organisation föregår Swecon med gott exempel

Swecon har tillsatt resurser och skapat en helt ny funktion i verksamheten för att stötta kunder som är intresserade av att ställa om till eldrift. Bland annat har Swecon, förutom att tillsätta Fredrik Askling som produktchef för elektromobilitet, även förstärkt serviceorganisationen med Björn Svedbergh som produktspecialist för el- och hybridteknik. Samtidigt har man utbildat ett nätverk av specialiserade servicetekniker runtom i landet för att ge Swecons kunder bästa support i omställningen.

Eftersom Volvo CE och Swecon vill föregå med gott exempel har båda företagen installerat laddstolpar vid sina anläggningar på flera orter i landet. Nyligen byggdes 64 laddstolpar, som kan ladda 138 bilar, på en av Volvos större produktionsanläggningar i Sverige, där uteslutande eldrivna grävmaskiner och hjullastare användes. Liknande installationer har gjorts på Swecons anläggningar i Uppsala, Jönköping och Göteborg – och fler är planerade under året.– Dessa maskiner är helt klart ett viktigt verktyg för att bygga laddinfrastruktur mer hållbart och vi behöver ha ett nära samarbete med alla parter i hela värdekedjan – med energibolag, laddbolag, entreprenadföretag, och förstås lokala myndigheter – om vi ska lyckas med omställning till eldrift, säger Gustav Boberg, segmentsansvarig på Volvo CE.

Förmånliga leasinglösningar från Volvo Financial Services

I Swecon och Volvos monter på eCarExpo kommer det även finns personal från Volvo Financial Services som kan informera om hur man på det mest lönsamma sättet kan ställa om till eldrift, med maskiner från Volvo CE.

För att förenkla omställningen erbjuder Swecon just nu förmånliga leasingupplägg i samarbete med Volvo Financial Services. Erbjudandena gäller utvalda eldrivna Volvo-modeller som är godkända för Klimatpremien. Volvo har för detta upplägg redan på förhand ansökt om Klimatpremien och beviljats stöd för 50 eldrivna maskiner. Det betyder att stödet kan inkluderas i leasingavtalet och går oavkortat till kunden.*

– Ansökningsprocessen kan bli omfattande och den administrationen önskar vi stå till tjänst med. Det blir enklare och går snabbare för alla parter, säger Magnus Lidén, säljchef i Sverige för Volvo Financial Services, Volvos interna leasingbolag.

* Erbjudandet är villkorad Energimyndighetens utbetalning av Klimatpremien. Bindande offert erhålls av Swecon med reservation för kreditgodkännande hos Volvo Financial Services.

PÅ bilden: Björn Svedbergh och Fredrik Askling, Swecon