Nyheter

Genombrott för träbatterierna och Norrköpingsbolaget Ligna Energy

– Det finns inget annat än vår förmåga att producera som sätter gränserna, säger vd för Ligna Energy, Peter Ringstad i en artikel i Dagens Industri.

Peter Ringstad stoppar något som liknar ett klistermärke i munnen.

– Den har en säker batterikemi. Man kan tugga på den utan att få i sig något farligt. Till skillnad från en litiumcell, fortsätter han.

Det han biter i är en tunn plastfilm med ett litet batterilager. Med ett lager solfilm är detta en av Ligna Energys första produkter som både kan generera och lagra energi. Nästa steg är att leverera battericellen till kunder för att se om teknologin fungerar i praktisk verklighet.

Huvudingrediensen hos Ligna Energy är lignin. Lignin är en restprodukt från trä- och pappersindustrin, som här ersätter litium och bly. Det är något som företaget menar är mer hållbart  – underlättar återvinningen och leder inte till samma påverkan på jordens resurser.

I dagarna har Ligna Energy även ingått partnerskap med Cebon Group genom deras dotterbolag Sparq Technology. De kommer att stödja företaget i deras go-to-market-satsning.

Sparq Technology erbjuder kompetens och produkter inom batterilösningar och energilagringssystem med en tydlig hållbarhetsprofil. De är en del av Cebon Group som har ett globalt nätverk och över 35 års erfarenhet av batterilösningar.

Bolaget har även blivit godkända för Eurostars-bidraget med en projektomfattning på 15 MSEK, för att starta detta samarbete. Detta bidrag kommer att tillföra värdefulla resurser för att få ut våra produkter på marknaden. Det totala bidraget är 6,5 MSEK, där Lignas del består av 4,5 MSEK.

Om Ligna Energy

Ligna Energy grundades 2017, som ett resultat av ett decennium av forskning vid Linköpings universitet. Teamet är dedikerat till att förnya och utveckla energilagringslösningar som använder material från naturen. Teamet har också haft ett starkt samspel med applikationer inom området tryckt elektronik genom samarbetet med RISE och den tryckta elektronikarenan i Norrköping.

Ligna Energy fortsätter samarbetet med LOE – Linköpings Universitets Laboratorium för Organisk Elektronik, och RISE, för att maximera kunskapsnivån och utnyttja strömmen av kompetenser som kommer från denna mycket innovativa miljö.