Nyheter

Cirkulära fönsterbyten från Mockfjärds hjälper Lundbergs Fastigheter att bli klimatneutrala till 2030

Mockfjärds Fönster och Lundbergs Fastigheter har tecknat ett långsiktigt avtal för fönsterbyten med återvinning av de gamla fönstren. Med energisnåla, Svanenmärkta och högkvalitativa fönster kommer hyresgästernas boendemiljö förbättras och husens energiförbrukning att minska.  

– Det är två företag som tar samma ansvar och har samma agenda för att skapa hållbarhet som har hittat varandra och vi är väldigt glada över att få hjälpa dem att nå deras mål om att bli klimatneutrala till 2030, säger Mockfjärds vd Mattias Andersson.

Avtalet mellan Mockfjärds och Lundbergs fastigheter är ett flerårigt avtal och de första fönsterbytena i Lundbergs stora fastighetsbestånd har redan påbörjats.

– Vi äger och förvaltar våra fastigheter långsiktigt, vilket för oss innebär en stor omsorg och kontroll av fastigheternas skick. Många av våra fastigheter är byggda på 60-70-talet och där ser vi nu ett stort behov och byta ut våra fönster. I grund och botten handlar det om kunden – att våra hyresgäster ska trivas och må bra i våra lägenheter, säger Peter Lundgren, Regionschef hos Lundbergs Fastigheter.  

Lundbergs Fastigheter har som mål om att bli klimatneutrala till 2030, vilket omfattar hela värdekedjan – från hyresgäster till leverantörer och medarbetare.

– Mockfjärds hjälper oss att uppnå det genom att de uppfyller våra krav vi har gällande hållbarhet och själva fönsterbytet till en minskad förbrukning i våra fastigheter, säger Peter Lundgren. 
 
Mockfjärds affärsområde Entreprenad kommer att byta ut gamla fönster i Lundbergs stora fastighetsbestånd mot nya fönster som är miljömärkta med Svanen. Det innebär att de här hållbart producerade av rätt material, de har mycket lång livslängd och att de är extra energieffektiva. För ett gott resultat krävs även ett bra montage, vilket Mockfjärds levererar både vad det gäller de mest hållbara materialvalen och kunniga montörer.

– Men en viktig del för att de skulle välja oss var att vi erbjuder återvinning av de gamla fönstren, berättar Mattias Andersson.  

Insamling av fönsterglas för återvinning är nytt i Sverige och något som Mockfjärds erbjuder tillsammans med miljöföretaget Ragn-Sells. Det innebär att Mockfjärds kommer att samla ihop alla gamla fönster och lämna dem intakta till Ragn-Sells, där de kommer att tas isär. Glas, stål och aluminium går till materialåtervinning och blir till nya produkter, medan trä används till energiåtervinning.

– Det finns flera fördelar med att återvinna fönsterglas och den främsta är att återvunnet fönsterglas har 50% mindre koldioxidutsläpp i jämförelse med nytillverkat. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda det till våra kunder och bidra till en mer hållbar framtid, säger Mattias Andersson.