Nyheter

Debatt: ”Idag rivs fullt fungerande byggnader. Hejda rivningsraseriet!”

”Nyproduktion i trä, ”klimatsmart” betong eller fossilfritt stål gör att banker, säljare och köpare kan kalla byggnader “hållbara”. Men alla missar det viktigaste: att det mest hållbara är att ta hand om sådant som redan finns, skriver företrädare för organisationer och företag engagerade i byggd miljö.”

Det skriver Anna-Karin Nilsson, styrgruppsmedlem i nätverket Architects Climate Action Network (ACAN Sverige) Lisa Kihlström, aktiv i ACAN Sverige och Gustav Martner, head of creative för Greenpeace Nordic m.fl. i en  debattartikel i Sydsvenskan:

”Att hitta statistik på vad som byggs i Sverige är tämligen enkelt, men när det kommer till rivningar går det inte att få tag på någon samlad information.”

”Många är de som förfasar sig över tidigare generationers rivningshysteri. Men även idag rivs fullt fungerande byggnader i allt högre takt.”

”På 1960- och 70-taletmotiverade myndigheterna den omfattande rivningen av bostäder med hänvisning till dålig standard, som till exempel bristande dagsljus och utedass. Nu försvinner funktionsdugliga kontorshus för att fastighetsägare anser att de är för mörka och takhöjden för låg. Historien upprepar sig och oåterkalleliga misstag sker.”

Läs hela debattartikeln här:

www.sydsvenskan.se/debatt