Nyheter

Debatt: ”Tyskland pratar om grön omställning men bränner 13 000 ton brunkol i timmen”

”Tyskland är ett avskräckande exempel på vad som kan hända när energipolitiken styrs av ideologiskt önsketänkande snarare än av fakta och åtgärder som fungerar.”

Det skriver energiexperten Staffan Reveman, Analytiker och expertkommentator på energipolitik och verksam inom elintensiv industri i Tyskland sedan slutet på 1970-talet i en debattartikel i Dagens Industri:

”Enligt European Network of Transmission System Operators, ENTSO-E, har Tyskland genom utfasningen av tre kärnkraftverk i slutet av 2021 tappat 33 terawattimmar fossilfri elproduktion. Hälften av denna elproduktion har kompenserats med ytterligare kolkraft, huvudsakligen brunkol.”

”Förra året levererades nästan 117 miljoner ton brunkol till kraftverken i landet (+4,8 procent), visar statistik från tyska kolindustrin. Nedbrutet innebär det att Tyskland i snitt under 2022 brände 13 347 ton brunkol per timme. Eftersom brunkolskraftverken är gamla har de en usel verkningsgrad, runt 40 procent, och bidrar till att kraftigt öka klimatutsläppen.”

Läs hela debattartikeln här:

www.di.se/debatt