Nyheter

Unik rapport från The UnSustainability Report: Därför ligger 25 miljoner oanvända mobiltelefoner i svenska hem

Oändliga tillståndsprocesser, oförutsägbar politik och inkonsekventa regeltolkningar. Idag lanseras The UnSustainability Report – en unik rapport som för första gången listar hinder som i Sverige, Norge och Danmark står i vägen för en grön omställning. Elgiganten, LKAB och Arla är tre av de aktörer som har uttalat sig i rapporten om hindren de möter i sin verksamhet för att driva förändring.

Sveriges klimatmål om noll nettoutsläpp av växthusgaser är satt till år 2045. Men enligt ledare i det svenska näringslivet finns det mängder av hinder i Sveriges lagstiftning och byråkrati som bromsar en grön omställning. 30 av dessa hinder – 10 vardera i Sverige, Norge och Danmark – uppmärksammas i The UnSustainability Report som lanseras idag.

Elavfallet i svenska hushåll ökar

Rapporten uppmärksammar bland annat att det ligger 20–25 miljoner mobiltelefoner i svenskarnas byrålådor – tio miljoner av dessa är fullt fungerande. Om produkterna skulle användas längre, repareras eller återvinnas, skulle elektronikens klimatpåverkan reduceras. Elgiganten, en ledande aktör inom hemelektronikbranschen, anser att omställningen hämmas av förlegade skatter och regler som gör det dyrt att reparera elektronik. Bland annat ligger momsen för elektronikreperationer på 25 procent, till skillnad från exempelvis reparationer på textilier där momsen idag ligger på 6 procent.

– Det måste vara ekonomiskt hållbart för företag att utföra elektronikreparationer och möjliggöra den typen av tjänster. Att återbruka en bärbar dator i stället för att köpa en ny kan till exempel spara in på 1,2 ton avfall från tillverkningsfasen, och hela 280 kg i koldioxidutsläpp, berättar Tony Ottebjer-Winkler, Drift- och hållbarhetschef på Elgiganten.

Långdragna miljötillståndsprocesser

Ett annat hinder som uppmärksammas i rapporten är de långdragna processerna för att få miljötillstånd. LKAB, ett statligt ägt gruvbolag, fick avslag i sin ansökan om att utveckla sin befintliga verksamhet i Kiruna – trots att processen tog sju år, kostade 100 miljoner kronor och mynnade ut i ett dokument på 8 000 sidor.

LKAB:s mål är att ställa om hela sin produktion av järnmalm med teknologin till 2045, något som skulle spara koldioxidutsläpp motsvarande hela Sveriges utsläpp av växthusgaser. Men de tidskrävande miljötillståndsprocesserna kan sätta stopp för det och experterna varnar för att Sverige kan komma att missa klimatmålet på grund av långdragna processer.

– Det här saknar helt proportionalitet och kan inte beskrivas som annat än ännu ett exempel på ett systemhaveri, säger Niklas Johansson, direktör för klimat och kommunikation på LKAB. Det är den skandinaviska kommunikationsbyrån Geelmuyden Kiese som, tillsammans med Deloitte Economics, sammanställt The UnSustainability Report.

Majbrit Skov, delägare och chefsekonom, Deloitte Economics:

– Vi slösar pengar och inte minst dyrbar tid på grund av felaktiga beslut och ogenomtänkt beteende. Genom att lyfta fram vad våra misstag faktiskt kostar kan The UnSustainability Report förhoppningsvis uppmuntra till handling. Läs hela rapporten här. Om The UnSustainability Report The UnSustainability Report är en rapport framtagen av Geelmuyden Kiese och Deloitte Economics, med syfte att se vilka hinder som bromsar den gröna omställningen i Sverige. Rapporten består av 10 hinder som framkommit genom intervjuer med aktörer från svenskt näringsliv. Ohållbarhetsrapporten är även framtagen i Norge och Danmark med hinder som bromsar den norska och danska omställningen.