Nyheter

Gjuteriet invigs med ECO-Betong

Gjuteriet i Malmö har nu blivit färdigställt. Swerock har bidragit till en mer hållbar fastighet genom leveransen av ECO-Betong där klimatpåverkan minskats med 25 procent.

Bottenplattan och trapphusen i Gjuteriet är gjutna med ECO-Betong som har producerats lokalt på Swerocks betongfabrik i Malmö. I ECO-Betong ersätts delar av cementen med Merit, en biprodukt från stålindustrin. Tack vare den reduceras utsläppen av koldioxid.

– Att kunna addera ECO-Betong till en byggnad som genomsyras av återbruk, känns som fastighetsutvecklare väldigt roligt. ECO-Betong bidrar till att sänka husets klimatpåverkan och rimmar väl med Varvsstadens övergripande hållbarhetsarbete, säger Magnus Alfredsson, Projektchef Varvsstaden AB.

Byggnaden ligger i Varvsstaden som sedan start har haft ett tydligt hållbarhetsfokus. Den kommer nu att bli Oatlys nya huvudkontor. Totalt har Swerock levererat 1 243 kubikmeter ECO-Betong till Gjuteriet.

– Med ECO-Betong ställer vi om för en minskad klimatpåverkan. Vi är stolta över att få vara en del av hållbarhetsarbetet i Oatlys nya lokaler men även i Malmö Stad i stort, säger Mats Olsson, säljare på Swerock.

Gjuteriet är cirka 4 900 kvadratmeter och har till stor del uppförts med hjälp av återbruk. Bland annat har man adderat ca 40 000 återbrukade tegelstenar från andra demonterade fastigheter på området. Byggnaden är en av tre finalister i branschtävlingen Årets Bygge och priset delas ut 28 mars.