Nyheter

Nu släpps nya handboken för framtidens hållbara byggande

Samhället står inför en stor omställning och för att kunna nå klimatmålen måste byggandet bli mer hållbart. Hur det ska ske i praktiken beskrivs i boken Byggekologi – kunskaper för ett hållbart byggande som nu släpps i en ny upplaga.

Byggsektorn står för ungefär 40% av Sveriges energianvändning och 20% av de inhemska klimatgasutsläppen (11,7 miljoner ton). Stora utsläpp sker dessutom utomlands via importvaror (7,7 miljoner ton). Denna miljöpåverkan orsakas genom råvaruutvinning, tillverkningen av byggmaterial, av själva byggprocessen, drift och underhåll av byggnaderna samt hanteringen av de avfall som produceras.

Det innebär att det finns stora klimatvinster att göra genom en omställning där både planering och byggande görs mer hållbart. Detta är utgångspunkten för Byggekologi – kunskaper för ett hållbart byggande som nu släpps i ny upplaga av Svensk Byggtjänst. Det här är fjärde gången som boken ges ut av Svensk Byggtjänst, samhällsbyggnadssektorns samägda kunskapsföretag. Sedan första utgåvan publicerades 1997 har området för hållbart byggande vuxit och så har även Svensk Byggtjänsts fokus på hållbarhet.

– Svensk Byggtjänst vision är att främja ett hållbart samhällsbyggande – idag och för kommande generationer. Byggekologi samlar branschens gemensamma kunskap på området och är därför ett värdefullt verktyg för yrkesverksamma att i sina respektive branscher och funktioner bidra till den utvecklingen, säger Kajsa Hessel, vd för Svensk Byggtjänst.

Bakom boken står arkitekterna Maria Block och Varis Bokalders som här har samlat kunskaper och erfarenheter inom hållbart byggande, och med den nya utgåvan så täcker man allt från den senaste forskningen om material och metoder till den aktuella lagstiftningen.

– Utvecklingen på området sker snabbt och är omfattande. Det är dessutom förändringar som är av stor betydelse – för stora yrkesgrupper och för klimatet. Att nu kunna samla och presentera det senaste kunskapsläget känns därför både nödvändigt och enormt viktigt, förklarar författaren Varis Bokalders.

Boken riktar sig till alla som arbetar med eller är intresserade av hållbart byggande – från arkitekter och ingenjörer till privatpersoner och studenter. Den används redan som kurslitteratur på ingenjörs- och arkitektutbildningar och har tidigare översatts till både engelska, ryska, lettiska och kinesiska.

– Intresset för att bygga ekologiskt har aldrig varit större. Det är positivt att fler och fler förstår allvaret med klimatfrågan och vikten av att reformera byggandet för att minska miljöbelastningen. Den senaste utgåvan av Byggekologi erbjuder både yrkesverksamma och privatpersoner rätt verktyg för att bygga mer hållbara hus för en mer hållbar samhällsutveckling, säger författaren Maria Block.

Boken ligger nu ute till försäljning i Svensk Byggtjänsts bokhandel.

Om Byggekologi – kunskaper för ett hållbart byggande

Författare: Maria Block, Varis Bokalders
Förlag: Svensk Byggtjänst
Antal sidor: 528
Upplaga: 4
Utgivningsår: 2023
Innehåll: Boken Byggekologi handlar om hur vi bör bygga och ta hand om våra hus, städer och landsbygd om vi vill vara med och skapa ett hållbart samhälle. Boken tar upp fyra viktiga områden: 1) Hur man bygger sunda hus med ett bra inomhusklimat 2) Hushållning av energi och material 3) Förnybara energikällor och kretsloppssystem för vatten och avlopp 4) Hur man planerar efter platsens förutsättningar.