Stockholms rödgröna styre vill att stadens betong ska ge vika för träd och grönska. Nu sjösätter trafikborgarrådet ett pilotprojekt för grönare vägkanter.
Stora delar av Stockholms mark täcks idag av asfalt, gatsten och betong. Det leder till höga temperaturer, fler översvämningar och mindre biologisk mångfald. Det vill stadens rödgröna styre råda bot på.
– Vi vill göra Stockholm lummigare och stärka den biologiska mångfalden. Överallt där det är möjligt vill att stadens mark ska vara grön, istället för grå, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Stockholms rödgröna styre vill att fler vägkanter ska prydas av grönska. Därför ska staden genomföra ett pilotprojekt vid Hagstråket i Tensta, där en betongslänt ska ersättas av träd och planteringar. Projektet omfattar ett område på cirka 550 kvadratmeter.
– På flera platser i Stockholm kantas vägarna idag av betongplattor, där det istället hade kunnat finnas blommor, träd och klätterväxter. Nu ska vi ta fram ett koncept för hur sådana vägrenar kan bytas ut, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Betongslänten i Tensta kommer att förses med en serie terrasser som fylls med planteringar, träd och buskar. Boplatser för bin kommer att anläggas och fågelholkar placeras ut bland träden. Trafikborgarrådet menar att projektet uppfyller flera syften.
– Genom att låta naturen ta större plats i Stockholm kan vi förebygga översvämningar, sänka temperaturen, minska bullret och öka livsmöjligheterna för pollinatörer. Det ger också en stadsmiljö som är trevligare att vistas i för stockholmarna, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Pilotprojektet i Tensta beräknas kosta 13 miljoner kronor. Byggarbetet startar under 2023 och förväntas pågå till sommaren 2024. Här finns före- och efterbilder på den aktuella sträckan.
Projektet är en del av den fleråriga satsningen Grönare Stockholm. Under 2022-2025 investeras totalt 300 miljoner kronor i att stärka de gröna inslagen i staden.