Nyheter

CCBuild – stöder återbruk i både liten och stor skala

För att kunna realisera den cirkulära ekonomin blir det avgörande att öka produkters livslängd, tillverka dem på ett sätt som gör dem reparerbara och öka hantverkskunnandet vad gäller demontering, reparation och rekonditionering. Återbruk är helt nödvändigt för att minska resursförbrukning och klara en rad miljömål, inte minst i bygg- och fastighetssektorn

Statistik visar att om vi tittar på samhällssektorerna tillsammans så cirkuleras endast 3,4 procent av Sveriges resursanvändning. Mängden bygg- och rivningsavfall är enorm, med 14,5 miljoner ton årligen. Endast 296000 ton av detta (ca 2 %) materialåtervinns. Återbruk vid nybyggnationer är nästan obefintligt idag. Men stora saker är på gång!

– Det är deppiga siffror. Men stöd, hjälp och support finns att få för de i byggbranschen som jobbar med återbruk eller har ambition att återbruka, säger Carina Loh Lindholm, som är anställd på IVL och är koordinator och ledare för CCBuild, en samverkansarena för återbruk.

Stor potential

En studie pekar på att byggsektorns potential för återbruk av byggprodukter som idag avfallshanteras är ungefär 900000 ton per år, vilket skulle göra att utsläpp av 1,8 miljoner ton CO2e undviks.

Notera att före 1 augusti 2020 var det lag på att miljöinventera rivningsmaterial, då enbart med hänsyn till farligt avfall i byggnaden. Efter detta datum gäller dessutom krav på materialinventering, som ska kartlägga vilket material som kan:

återanvändas

återvinnas eller

behandlas som farligt avfall

Dessutom måste det redovisas hur materialet ska tas omhand för återanvändning och återvinning. Eftersom det står i lagen är detta inget som går att välja bort.

Samverkansarena

CCBuild är en samverkansarena med nätverk, arbetsgrupper, erfarenhetsutbyte och kunskapsbyggande. I nätverket ingår mer än hundra organisationer och företag, exempelvis kommuner, fastighetsbolag, leverantörer och specialister som Dala Återbygg Depå och ateljé Lyktan.

– Det är viktigt att få med alla roller, oavsett var man befinner i sig i flödet av produkter, material och återbruk, fortsätter Carina Loh Lindholm.

CCBuilds Produktbank

En betydelsefull resurs hos CCBuild är de digitala tjänsterna. Här kommer inte minst återbruksinventeringen in. CCBuild har tagit fram en inventeringsapp som underlättar inventeringen, och sedan att det som går att återbruka kan läggas in i CCBuilds Produktbank. Det är också möjligt att mata in via Excel-ark till Produktbanken eller via webb-gränssnitt. Användaren väljer om de återbrukbara artiklarna ska exponeras på CCBuilds öppna marknadsplats, enbart för den egna organisationen eller enbart för det specifika projektet.

Användaren följer upp genom att i CCBuilds Produktbank markera om artikeln är såld, använd eller gått till avfallshantering. Det sistnämnda vill vi undvika. Dessutom, vi önskar att ingen användare raderar sina data i banken, då försvinner de som underlag för statistik.

CCBuild presenterar en värdeanalys på allt som hittills lagts in i CCBuilds Produktbank (utan att raderas). För närvarande visar denna att cirka 500000 produktenheter inventerats till produktbanken, med produktmängder i storleksordningen 70000 ton, ekonomiska värden runt 316 miljoner kronor och som ger lägre klimatavtryck motsvarande 14000 ton CO2e. Som användare av produktbanken går det att få motsvarande värdeanalys för sin organisation eller sitt projekt.

– Värdeanalysen kan användas som beslutsunderlag inför projekt. Dessutom för att följa upp utfallet av ett återbruksprojekt. Värdeanalysen är ett mycket uppskattat verktyg, säger Carina Loh Lindholm.

Vägledningar

IVL ger ut bland annat ”Återbruksguiden” med bäring på bostäder. Guiden har fokus på farliga ämnen i återbrukbara byggvaror. För 12 olika produktgrupper beskrivs eventuellt innehåll av farliga ämnen. Med symboler markeras ”Inga problem att återanvända”, ”Utvärdering behövs, kan innehålla farliga ämnen” respektive ”Ska inte återanvändas”. Hantering av respektive produktgrupp förklaras pedagogiskt och enkelt.

Flera andra aktörer har gett ut guider, exempelvis ”Återbruksguiden för installationer” från Bengt Dahlgren, ”Öppna din dörr” från Kaminsky Arkitektur och ”Återbruksguide för kontor” från White.

Stöd, samarbete och coachning

CCBuild har samarbete med Basta. Det är enkelt att välja varor från CCBuilds marknadsplats och lägga in dem i Bastas loggbok. Aktörer som är anslutna till CCBuild kan även nå sina interna marknadsplatser.

För den som behöver anlita en återbruksinventerare eller annan specialist går det att använda ”Tjänster och produkter” på CCBuilds webbsida, där bland annat konsulter erbjuder sina insatser.

Varje aktör bland små och medelstora företag kan också få coachning i sitt återbruksarbete och delta i arbetsgrupper med entreprenörer. IVL har rollen som expert vilken stöder RISE i ”Omställningslyftet”; ett projekt som finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond och Tillväxtverket. Ett av flera områden där det erbjuds stöd är ”Coachning och arbetsgrupper för cirkulärt byggande”. Det går att anmäla sig på Omställningslyftets hemsida.

Läs gärna aktuellt nummer Grönt Samhällsbyggande, 1 2023

RENOVERINGSDAGARNA 2023

Renoveringsskulden ökar och behoven blir allt mer akuta – År 2045 ska alla verksamheter i Sverige vara klimatneutrala. När vi övergår till ett hållbart och klimatoptimerat samhällsbyggande, kommer sannolikt renovering och ombyggnation där vi nyttjar det redan byggda att vara den strategiskt rätta vägen att gå. Det kommer att värderas högre framöver att tillföra nya årsringar till befintlig bebyggelse – det betyder att vi i högre grad slipper använda ny mark, bygga nya vägar och infrastruktur. Men frågorna är många och kunskapsbanker behöver fyllas på kring dessa brännheta frågor. Det handlar om att åstadkomma smarta och hållbara lösningar inom teknik, energiprestanda och klimatoptimering. Under Renoveringsdagarna 2023 erbjuds Du som deltar möjlighet att ta del av lyckade exempel, och i komprimerad form lyssna till experter, entreprenörer, förvaltare och pågående diskussioner. Välkommen till en tvådagars konferens där vi tar ett helhetsgrepp på renoveringsbehovet i fastighetsbranschen. Här får du ta del av metoder och en redogörelse kring pågående och lyckade projekt. Inte minst hur du kan jobba med hållbarhet och cirkulärt tänkande. Du kommer också kunna mingla i pauser och knyta nya värdefulla branschkontakter!

Möt sommaren med oss, boka in den 31 maj -1 juni på Bonnier Conference i Stockholm.

Boka senast 1 maj med rabatt.

https://www.realstad.se/renove…