Byggsektorn står för över 30 procent av de globala CO2-utsläppen. I kampen mot klimatförändringarna och för en miljövänlig framtid är det därför extra viktigt att bygga på ett hållbart och resurssnålt sätt. Men hur hittar man den mest klimatvänliga bland alla produkter? Hur är hållbar planering och byggande möjlig? Det bästa sättet är med mätbar data och transparens. Detta finns i miljöproduktdeklarationen (EPD).
Miljövarudeklarationer är en metod för standardiserad presentation av produkters eller tjänsters miljöpåverkan. EPD ger en databas som kartlägger hela livscykeln för en byggprodukt eller delar därav och kvantifierar dess miljöpåverkan.
Miljövarudeklarationer är baserade på den internationella standarden ISO 14025, som gäller för alla sektorer, men byggbranschen är pionjären i dess tillämpning. Tanken är att den standardiserade insamlingen av miljödata om byggprodukter skapar en jämförbar grund för hållbar byggplanering. Planerare, arkitekter och byggare använder sedan denna information för att fatta ett välgrundat beslut när de gör sitt val. De använder EPD för att avgöra vilka byggprodukter som kommer att minimera miljöpåverkan från deras projekt. Detta stödjer hållbart byggande och främjar klimatskyddet. Samtidigt stöds också ett hållbart sätt att göra affärer, som syftar till att hushålla med resurser och minska miljöföroreningarna. Dessutom kan kunderna använda dem som bevis för olika byggnadscertifieringssystem som LEED, BREEAM eller DGNB.
Det viktigaste innehållet i en EPD
I en EPD registreras en produkts miljöpåverkan under hela livscykeln eller i delar, inklusive råvaruutvinning, produktion, transport, användning, kassering och återvinning, bland annat. För varje område registreras och utvärderas olika miljökriterier såsom utsläpp av växthusgaser och resursförbrukning. Dessa resultat eller miljöindikatorer flödar in i EPD och möjliggör jämförbarhet mellan byggprodukter.
En viktig komponent i en Miljövarudeklaration är hänvisningen av produkten till en specifik produktkategori. Denna klassificering i produktkategorireglerna (PCR) är nödvändig för att fastställa jämförbarhet mellan liknande produkter. I varje produktkategori registreras relevanta miljöfaktorer och ingår i EPD.
Miljövarudeklarationer och livscykelanalyser – två som hör ihop
Life Cycle Assessments (LCA) och Environmental Product Declarations (EPD) är två nyckelelement för hållbarhet i byggbranschen som är nära sammanlänkade. Förenklat kan man säga att EPD är en standardiserad sammanfattning av resultaten av en LCA.
LCA genomförs i fyra faser. Först definieras syftet med och omfattningen av LCA. Detta följs av en livscykelinventering, som registrerar datainsamling och beräkningsmetoder för att kvantifiera relevanta in- och utdata från ett produktsystem. I konsekvensbedömningsfasen analyseras potentiella effekter på miljön med hjälp av resultaten från livscykelinventeringen. I den slutliga utvärderingen beaktas resultaten av livscykelinventeringen och konsekvensanalysen tillsammans.
Beroende på byggprodukten finns det olika tillvägagångssätt för att bedöma miljöpåverkan. Alla börjar från vaggan och skiljer sig över produktens ytterligare livscykel. Begreppet ”vagga till grav” täcker alla faser av en produkts liv, från råvaruutvinning till produktion, transport, användning och bortskaffande. Den visar hela det ekologiska fotavtrycket från början till slut. Metoden ”vagga till grind” registrerar det ekologiska fotavtrycket för en produkt tills den lämnar fabriksporten och innan den transporteras till konsumenten. Den tar inte hänsyn till ytterligare miljöpåverkan under användning och kassering. ”Vagga till vagga” är det mest omfattande övervägandet. Den bygger på principen om den cirkulära ekonomin, där produkter designas så att de antingen kan återvinnas helt eller komposteras i slutet av sin livscykel. Det undviker generering av avfall och främjar bevarandet av resurser.
Hur stödjer aquatherm sina kunder och partners med LCA?
aquatherm har låtit utföra en ISO-kompatibel LCA för fyra produktfamiljer, som har verifierats av ett oberoende institut. Baserat på dessa livscykelbedömningar förser aquatherm kunder med motsvarande EPD för sina projekt. Resultaten visar att aquatherm rörlösningar av polypropen har klara fördelar jämfört med andra material som koppar eller stål med avseende på energiförbrukning, utsläpp av växthusgaser, vattenförbrukning och mängd avfall.
Aquatherms miljövarudeklarationer finns på: