Nyheter

Fasadrenovering på hållbart vis

Fasadrenovering och fasaduppdatering är en viktig del i att skapa attraktiva stads- och gågator, vilket har skapat en ökande efterfrågan på långvariga fasadlösningar som inte bara uppfyller de krav som följer med den gröna omställningen – utan också säkerställer framtidsorienterade lösningar som uppfyller alla hållbarhetskrav.

Den internationella marknadsledande koncernen Cosentino möter denna utveckling med ultrakompakta, CO2-neutrala stenytor, som marknadsförs under namnet Dekton – vilka vinner mark i fler och fler skandinaviska renoveringsprojekt.

Se ett exempel på Dektonfasader: 

https://www.byggfaktadocu.se/cosentino-scandinavia/fasader-12/produkt.html

Dekton som ett alternativ till traditionella fasadmaterial

Dekton består av 100% naturliga mineralpartiklar, som komprimeras under extremt tryck och värme. Den patenterade produktionsprocessen säkerställer de keramiska ytornas unika produktegenskaper som gör Dekton till ett innovativt alternativ till t.ex. skärmplattor, fasadplattor och traditionella naturstenfasader.

Med tjocklekar från 0,4 till 3 cm och plattformat upp till 150 x 330 cm matchar Dekton alla erkända fasadsystem – och förutom att vara strukturellt stabil och energieffektiv är Dekton också UV-resistent, rep- och slagtålig, motståndskraftig mot brand, värme och frost, extremt hållbar. Materialet kräver ett minimum av underhåll, är extremt hållbart – och lätt att rengöra. Även klotter tas bort utan problem, vilket minimerar underhålls- och rengöringskostnader – och därmed totalekonomin under ett antal år.

Läs mer om Dektons produktfunktioner: 

https://www.cosentino.com/sv-se/dekton/

Se exempel på Dektonfasader: https://www.cosentino.com/sv-se/arkitektoniska-losningar/fasader/

Hållbarhet genom projektoptimering

Dekton har alla erkända certifieringar och uppnått CO2-neutralitet under hela produktens livscykel 2020. Med ett skarpt fokus på hållbarhet – och för att minimera både kostnader och produktens miljöpåverkan – erbjuder Cosentino även sparring från internationella specialister i designfasen. Ett samarbete baserat på en detaljerad genomgång av det enskilda projektet med målet att optimera skivformat, fasadsystem, storlekar etc., vilket typiskt innebär att avfallsprocenten minskas avsevärt.

Se EDP för Dekton: 

https://www.cosentino.com/sv-se/nyheter/cosentinos-ultrakompakta-yta-dekton-tilldelas-miljovarudeklarationen-environmental-product-declaration-epd/

Om Dekton och CO2-neutralitet: 

https://www.cosentino.com/sv-se/nyheter/dekton-en-koldioxidneutral-produkt-under-hela-dess-livscykel/

Enkel montering med speciella format och skärning på plats

När Cosentinos specialister går in i ett fasadrenoveringsprojekt är det både med respekt för de arkitektoniska linjerna och det uttryck som projektet föddes med – och med målet att optimera både monteringstid, spill och materialförbrukning i allmänhet.

Ett av de senaste årens projekt är en fasadrenovering på en gågata i Silkeborg, där arkitekten Morten Thomsen från MME Byg låg bakom fasaddesignen, som lyfte ett mörkt och slitet uttryck till skandinavisk enkelhet. Här limmas fasadpanelerna upp för att undvika synlig infästning – och resultatet blir skarpt och enkelt.

– Den breda kollektionen av vitt skilda färger och ytbehandlingar gjorde det möjligt för oss att leka med uttrycket för den nya Busted-fasaden – och dra nytta av flexibiliteten och mångsidigheten i format och tjocklekar, säger arkitekten Morten Thomsen, som dels lät leverera Dekton direkt från fabriken i specialanpassade cut-to-size-format – dels hanterade de sista skärningarna på plats.

Se projektet här: 

https://www.cosentino.com/sv-se/case-studies/fasadrenovering-med-ett-helt-nytt-uttryck/