Nyheter

Nu invigs Prototyp Göteborg och Omställningslabbet

Besök utställningar, ta en guidad tur, experimentera, inspireras, ta del av föreläsningar och fördjupande samtal och mycket mer. Allt detta är en del av Prototyp Göteborgs program, 2 juni–3 september. En tre månader lång urban utställning att ta del av där du både kan se, höra, göra och uppleva. Nästa fredag är det dags för invigning.

Tid: Fredagen den 2 juni kl. 15:30–16:30Plats: Södra Frihamnspiren 15, inne på festivalområdet nära huvudentrén.

Invigningstalare:

Stadsarkitekt Björn Siesjö, stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren samt Olle Andersson, Ungdomsfullmäktige. Därefter blir det dansföreställning med Danceremainings och provsmakning av framtidens mat från havet tillsammans med Göteborgs universitet.

– Prototyp Göteborg är en satsning där vi jobbar med hållbar stadsutveckling tillsammans med göteborgarna, akademin, branschen och näringslivet. Det handlar om att vi bygger saker tillsammans i en slags prövande process och provar oss fram, som vi gjort med till exempel bastun och jubileumsparken här i Frihamnen, förklarar Björn Siesjö, stadsarkitekt.

Jubileumsparken har successivt byggts ut genom åren och bastun som egentligen bara skulle vara en prototyp, en test, har blivit en folkkär ikon som nu kommer att rivas för att byggas upp igen.

– Dialogen är också en viktig del i processen, vi behöver förstå mer vad människor efterfrågar, betonar Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare. Genom att använda protypandet som en metod så skapar vi nya kontaktytor som vi sedan också kan använda i andra stadsutvecklingsprojekt.

Omställningslabbet är en prototyp som skapats gemensamt. Den består av ett makerspace byggt i samarbete med Egnahemsfabriken och Återbruksbyrån samt prototyperna re:cover och Fri-Hänget som skapats av Chalmers tekniska högskola, Sway av Frame colectivo, Allmänna köket av HDK-Valand och The Beast av konstnären Onofrio Chillemi. På fasaden runt labbet visas under sommaren utställningen om prototyper – ”Show me, don’t tell me” av raumlaborberlin.

Prototyp Göteborg, riktar blicken mot möjligheter, lösningar och utmaningar i utvecklingen mot en hållbar stad. Mest programintensivt är den inledande perioden den 2-5 juni, som sammanfaller med Jubileumsfestivalen i Frihamnen, samt avslutningen 31 augusti–3 september. Men även däremellan kommer mycket att hända, både i Frihamnen och på andra platser i staden.

– Efter alla förberedelser ser vi fram emot att välkomna besökare till Omställningslabbet och Prototyp Göteborg, säger projektledare Malin Finlöf. Vi har ett brett program som möjliggjorts av våra engagerade samverkanspartners.

Huvudområdet för Prototyp Göteborg är ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen och Ringön, över Hisingsbron till Centralenområdet och Kronhuskvarteret. Längs med stråket kommer det finnas en rad platser att upptäcka, till exempel det nya hamnbadet i Jubileumsparken, Prototyp Göteborgs open call-vinnare, den marina kolonilotten Flytevi, aktivering av Kajskjul 113 och Lilla bommen-området samt göteborgarnas vardagsrum i Kronhuset. Längs med gångstråket finns även prototypen Omställningslabbet som blir Prototyp Göteborgs centrala mötesplats under sommaren.

Läs mer om programpunkterna i Prototyp Göteborg

Läs mer om Prototyp Göteborg

Prototyp Göteborg

Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till prototyp Göteborg kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015 och drivs av stadsmiljöförvaltningen, Göteborg & Co och stadsbyggnadsförvaltningen, i bred samverkan med Göteborgs Stads övriga förvaltningar och bolag, stadsutvecklingsbranschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.

Branschsamverkan:

BalderJernhusenKrook&TjäderLiljewallNordstanOki dokiPeabSemrén&MånssonSernekeVasakronanWingårdhs