Nyheter

Årets innovationsprojekt i Danmark: Flexibility Heat Grid Bornholm

Invånarna i Noterade på Bornholm har tillsammans med flera företag och forskare testat ett intelligent fjärrvärmesystem i ett innovationsprojekt som är så bra att Danmarks samlade energikluster har utsett det till årets bästa 2023.

I samband med Energy Cluster Denmarks årsmöte fick alla medlemmar i hela energiklustret möjlighet att rösta om Årets innovationsprojekt 2023 – och de flesta pekade på projektet Flexibility Heat Grid Bornholm.

Här har Bornholms Energi & Forsyning tillsammans med teknikföretagen Neogrid Technologies, Utiligize och DTU Elektro testat och demonstrerat en ny databaserad styrmodell som ska effektivisera fjärrvärmeförbrukning, distribution och produktion genom att hantera fjärrvärmeförbrukningen i ett hushåll mer intelligent. Detta har skett i nära samarbete med ett antal medborgare i Listed stad.

Målet har varit att effektivisera fjärrvärmesystemet och bidra till den gröna omställningen. Energy Cluster Denmark har underlättat innovationsprojektet, som pågick från januari till december 2022 och hade en total budget på 2 miljoner DKK. DKK Flexibilitet Heat Grid Bornholm fick stöd av EU:s regionalfond.

– Årets Innovationsprojekt 2023 gör skillnad för börsnoterade medborgare, som både får en lägre värmeräkning och en grönare profil – och för de deltagande företagen. Det lönar sig att samarbeta kring innovation och på Energy Cluster Denmark stödjer vi gärna grön innovation som gör verklig skillnad. Grattis till de deltagande partners med priset för årets innovationsprojekt – och till alla oss som också kommer att dra nytta av samarbetet på lång sikt, säger Glenda Napier, vd för Energy Cluster Denmark.

Den enskilda kunden och det övergripande systemet

Partnerna i innovationsprojektet har uppnått flera positiva effekter. Det syns till exempel i form av förbättrad kyla, lägre returtemperaturer och ett mer energieffektivt ledningsnät. Ser man till de inblandade bostädernas energieffektivitet och förbrukning så gäller att ju större bostadens energiförbrukning desto större nytta har hemmet av intelligent förvaltning.

– Projektet Flexibility Heat Grid Bornholm är ett av de projekt som vi ser en speciell potential i, eftersom det just skapar en helt nödvändig relation mellan den enskilda kunden och det övergripande försörjningssystemet. Tillsammans skapar vi möjligheter för både att minska förbrukningen av biomassabaserade bränslen, billigare värmeräkningar för kunden och faktiskt också byggstenarna för ett mer robust försörjningssystem. I det här projektet tillförs alla kunskaper och färdigheter som stödjer den absolut nödvändiga resa vi är på i korsvägen mellan konsument och system för att skapa ett mer hållbart energisystem – det ser vi som alldeles utmärkt, säger Claus Andersen, VD, Bornholms Energi & försörjning.

Grön komfort

Hushållens fjärrvärme sköts av Bornholms Energi & Forsyning med utgångspunkt från Neogrids kommunikationsenhet som är sammankopplad med hushållens nuvarande system. Detta system består vanligtvis av en värmekrets och en 110 liters varmvattentank, som styrs av en Danfoss styrenhet. Neogrids kommunikationsenhet har gjort styrningen smart och grönare. De boende på Lista har också via en app haft möjlighet att behålla sin komfortnivå samtidigt som de sparat på värmeräkningen.

Inom en snar framtid kommer Bornholms Energi & Forsyning att initiera ett projekt som på många sätt liknar projektet i Listed – om än i betydligt större skala. Genom att skala projektet blir det lättare att kvalificera resultaten och validera antaganden om energieffektivitet, CO2-reduktion och optimerad drift. På sikt är målet att resultaten från samarbetet på Bornholm ska skalas upp till andra fjärrvärmesystem – både i Danmark och utomlands.