Nyheter

Inför renoveringsdagarna: Fem snabba frågor till Hannes Morger VD för Byggvarubedömningen

Fem snabba frågor till Hannes Morger VD för Byggvarubedömningen, som är en av talarna vid Renoveringsdagarna 2023:

1. Ser vi en trend eller snarare övergång från nybyggnation till renovering/ombyggnad just nu?

– Ja, vi ser definitivt att många av våra medlemsföretag ser om sitt befintliga bestånd. Ur ett hållbarhetsperspektiv finns många fördelar med att satsa på renoveringar och ombyggnader av det som redan byggts.

2. Är inte renovering/ombyggnad särskilt viktigt sett ur Byggvarubedömningens perspektiv?

– I själva verket är det så att Byggvarubedömningen har sin bakgrund via aktörer som vid renoveringar eller ombyggnader funderade över äldre fastigheters olika byggvaror och dess påverkan på hälsa och hur dessa ska hanteras, till följd av kostsamma saneringar av t.ex. asbest och PCB. Ur ett klimathänseende är återbruk väldigt viktigt. Men det som är viktigt att poängtera är att det inte är helt okomplicerat. Det är ett faktum att man i tidigare perioder i vår byggnadshistoria byggt in material som visat sig ha skadliga egenskaper och som vi inte vill ha i byggnader.

3. Taxonomi och taxonomiförordningen är ett begrepp som diskuteras just nu – går det att i korthet beskriva dess betydelse och utmaningarna framöver?

– Övergången till taxonomin är känd för de flesta i bygg- och fastighetssektorn och kommer att få en viktig roll både i Sverige och i hela Europa. Taxonomiförordningen är omfattande och vi och branschens aktörer jobbar för en anpassning till svenska förhållanden.

4. Du kommer bland annat att presentera Byggvarubedömningens möjligheter att vara ett stöd vid renoveringar. Går det att säga något kring cirkularitet och återbruk i korthet?

– Byggvarubedömningens system med loggböcker har utvecklats både för att vara ett stöd vid val av material, och för att beställaren ska ha kontroll över vad och hur mycket av byggprodukterna som byggts in i fastigheten. Så om fastigheten byter ägare ska denne om 10 och 20 år ha full koll på de byggprodukter som byggts in i fastigheten och i vilken mängd samt hur de ska hanteras. Tveklöst kommer kunskapen om och att ha kontroll över material och materialmängder att bli allt mer betydelsefull framöver. Och digitaliseringen kommer att underlätta tillgången till information.

5. Till sist, Renoveringsdagarna 2023 på Bonnierhuset 31 maj – 1 juni kommer att vara ett årligen återkommande event – är det viktigt att ha koll framöver på vad som sker inom området?

– Ja, det är mycket viktigt att följa vad som sker inom renoveringar och ombyggnad. Programmet vid Renoveringsdagarna ser väldigt spännande ut och vi är förstås glada att få vara med och presentera vad vi inom Byggvarubedömningen ägnar mycket tid åt, nämligen hur vi på bästa sätt kan bidra till samhällsbyggandets omställning till hållbarhet.

På bilden: Hannes Morger, vd Byggvarubedömningen.

Bild: Byggvarubedömningen

Intresserad att medverka som deltagare på Renoveringsdagarna 2023 (31 maj – 1 juni – Bonnier Conference Center, Stockholm)?

[email protected]

Intresserad att bli utställare?

Begär offert, [email protected] eller, kontakta på 070-480 97 15,