Nyheter

Dekton®-ytorna vinner mark i den skandinaviska byggbranschen

Som ett framtidsorienterat, hållbart alternativ till skärmplattor, fasadplattor och naturstenfasader vinner de ultrakompakta Dekton®-ytorna nu mark i den skandinaviska byggbranschen. Med hög funktionalitet, motståndskraft och flexibilitet skapas nya arkitektoniska helhetslösningar som matchar både välkända fasadsystem och kraven på både hållbara bostadshus samt kontors- och bostadsfastigheter.

De ultrakompakta Dekton-ytorna, som i Sverige ofta förknippas med köksbänkar och stänkskydd för exklusiva kök, är lika synonym med exklusiva och unika fasadlösningar. Som en innovativ designprodukt erbjuder Dekton modern konstruktion med unika resistenta egenskaper: ett överlägset UV-motstånd som säkerställer att fasaden inte bleknar, låg porositet, distinkta fläckavvisande egenskaper och rep- och slagmotstånd, gör produkten till ett hållbart val som håller sig oförändrat över tid trots väder, vind, kemikalier och inte minst klotter, som kan tas bort utan problem.

DE ÖVERGRIPANDE EGENSKAPERNA SOM GÖR DEKTON UNIKT

Det var just kombinationen av det estetiska uttrycket och de tekniska egenskaperna som avgjorde valet av fasad för Kap West-projektet i München, som utgör ramen för mer än 41 000 kvm bostads-, kontors- och kommersiella områden med en enorm fasad på 12 600 kvm. Dekton skapar här ett estetiskt, funktionellt och tekniskt uttryck, som skapar det rena, eleganta och fortfarande distinkta, urbana utseendet, som på alla sätt definierar Kap Wests image.

Walter Schelle, ledande arkitekt på HPP Architekten GmbH och projektledare på Kap West: ”De viktigaste kraven för en långvarig fasad är att den är motståndskraftig och tål både extrema väderförhållanden och en hög grad av mekaniskt slitage. Den mycket effektiva kompressionsprocessen garanterar en hög nivå av färg- och froststabilitet – och skydd mot vattenabsorption. I samband med stadsutveckling kan vi inte bortse från de utmaningar vi har med städning och underhåll, till exempel klotter. Här är panelernas motståndskraft mot repor och stötar en mycket stor fördel, precis som UV-motstånd är en garanti för ett enhetligt långvarigt uttryck och klara färger. Och sist men inte minst ger DEKTON som CE-märkt material maximal brandsäkerhet”.

Film Kap West

KLIMATVÄNLIG & HÅLLBAR

Dekton består utav mer än 20 mineraler som förvandlas till en ultrakompakt stenyta i en kombination av ett tryck på 25 000 ton och extrem uppvärmning. Resultatet är en råskiva som inte bleknar, är mer motståndskraftig mot slitage än granit och samtidigt otroligt stark. Råskivorna finns i format upp till 320 x 144 cm och nya större skivor lanseras just nu tack vare produktionslina 3. Tjocklekar från endast 4 till 30 mm, vilket innebär minimering av vikt och enklare installation.

Mer om materialet:

Baserat på ett orubbligt fokus på energieffektivitet, hållbarhet och minskning av CO2-utsläpp certifierades Dekton CO2-neutralt under hela produktens livscykel 2020.

Om Dektons CO2-neutralitet:

DEKTON I SVERIGE

I Sverige ökar intresset för Dekton hela tiden och förväntningarna på de kommande åren är höga. Under 2023&24 kommer materialet att ingå i flera spännande byggprojekt som kommer att sticka ut och märkas när de är klara.

Som leverantör tar Cosentino också ett stort ansvar gentemot beställare, konsulter och arkitekter, och målet är att vara med från början till slut. Redan i designfasen är företaget redo med rådgivning, internationell expertis och arkitektoniskt kunnande som kan bidra till ekonomisk optimering – och samtidigt färdigställs en fasadlösning först när Dekton är installerat och fasaden är klar.

Läs mer om fasader med DEKTON

På bilden: Dektonfasad för Kap West-projektet i München