Nyheter

Sveriges första WELL Core Platinum-certifierade fastighet

Kontorsfastigheten Eden i Malmö, som MVB byggt i samverkan med Castellum, har som första fastighet i Sverige erhållet certifieringen WELL Core Platinum, den internationella byggstandardens högsta nivå. Certifieringen syftar till att förbättra hälsa och välmående för de som verkar i huset.

– Bra projektledning och samarbetsvilliga partners har varit en avgörande faktor för hela projektet då vi har ställts inför helt nya utmaningar och frågeställningar. Resultatet har blivit fantastiskt bra. Godkänd certifiering är ett bevis på och belöningen för allt arbete vi har lagt ner för att skapa en fastighet där människor får en hälsosam arbetsmiljö, säger Ahmed Hadzimuratovic, hållbarhetsspecialist i MVB Syd.

Eden i stadsdelen Hyllie i Malmö är byggd med människan i fokus och utformad för att tillgodose hälsa, service, teknik och natur. Förutom en inspirerande och grön inomhusmiljö erbjuds de som arbetar i huset olika former av service till exempel gemensamma träningspass, föreläsningar och en restaurang med medveten hälsomeny.

Certifieringen omfattar tio kategorier som påverkar människans hälsa såsom luft, ljus, ljud, material, vatten, kost, motion, termisk komfort, gemenskap och välbefinnande. För att tilldelas WELL Core Platinum har Eden genomgått omfattandet tester som genomförts av Green Business Certification Inc.

Dokumentationen i projektet har varit omfattande där varje enskilt material noga granskats och testats. Detta har inneburit helt nya krav för materialleverantörer och underentreprenörer.

– Certifieringen är ett resultat av ett gediget internt detektivarbete för att hitta godkända material och leverantörer som klarar kraven, till exempel låga emissionsutsläpp på alla material, i kombination med en kompetent och positiv organisation. Projektet har gett oss många nya erfarenheter som vi kommer att ha stor nytta av vid framtida certifieringar på denna nivå, säger Ahmed Hadzimuratovic.

Tidigare i år blev Eden även certifierad enligt LEED v4 Core&Shell nivå Guld som bedömer byggnadens hållbarhet enligt bland annat design, konstruktion, drift, underhåll, ekonomi, hälsa och livskvalitet.

Eden har en yta på ca 8 000 kvm och färdigställdes 2021.