Nyheter

Volvo Group samarbetar med Heidelberg Materials för att minska utsläppen i byggbranschen

Volvokoncernen har skrivit på ett samarbetsavtal med Heidelberg Materials, ett av världens största byggmaterialföretag. Syftet är att minska koldioxidutsläppen inom byggsektorn genom att tillsammans titta närmre på hur transport och lastning kan göras med hjälp av elektrifierade fordon och tillhörande tjänster.

Partnerskapet innebär att flera av Volvokoncernens elektriska produkt- och servicelösningar kommer användas i Heidelberg Materials verksamhet i norra Europa från och med början på nästa år. Målet är att påskynda införandet av utsläppsfria lösningar för transport och lastning inom byggsektorn. Cement- och betongindustrin står för cirka 8 procent av jordens koldioxidutsläpp. För att kunna nå netto-noll koldioxidutsläpp i hela sin värdekedja är det avgörande för Heidelberg Materials att hitta nya sätt att minska sin klimatpåverkan.

– Partnerskap och samarbeten som det här bidrar till att minska klimatpåverkan i hela värdekedjan. Samtidigt som vi fokuserar på att minska koldioxidutsläppen i våra produkter och egen verksamhet, vill vi också hjälpa våra kunder att föregå med gott exempel genom innovativa samarbeten som bidrar till en nödvändig förändring, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen.

På Heidelberg Materials Northern Europe står transporter på land för totalt 6 procent av värdekedjans koldioxidavtryck. En elektrifiering av regionens flotta har därmed potential att minska de årliga utsläppen med upp till 200 000 ton. Dessutom ger elektrifierade fordon en tystare och bättre arbetsmiljö samt en förbättrad stadsmiljö.

Som en del av avtalet kommer Volvokoncernens utsläppsfria lösningar, en blandning av elektriska lastbilar och anläggningsmaskiner, maskiner och produktivitetstjänster, att sättas i arbete på flera av Heidelberg Materials anläggningar och stenbrott. Ett exempel på en produkt som Heidelberg Materials kommer att använda är Volvo Construction Equipments nyligen introducerade 20-tons hjullastare L120H Electric Conversion som med noll avgasutsläpp och nästan tyst körning också passar bra vid inomhusarbete.

Under 2023 kommer bolagen göra en sex månader lång genomförbarhetsstudie för att avgöra vilken utsläppsfri fordonsteknik och vilka lösningar för laddningsinfrastruktur som bäst möter Heidelberg Materials krav. Denna holistiska studie ger en unik möjlighet att kartlägga, skräddarsy och genomföra ett komplett program för CO2-minskning i hela verksamhetens transport- och lastningsaktiviteter.

– Partnerskapet med Volvo är ett flaggskeppsprojekt i vår bransch med potential att väsentligt driva på utfasningen av koldioxid genom hela värdekedjan i norra Europa. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att identifiera och införa de allra senaste lösningarna för en snabb klimatomställning i byggsektorn, säger Heidelberg Materials koncernchef Dr Dominik von Achten.