Nyheter

Debatt: ”Kemikalieskatt hindrar återanvändning”

”Sällan har en riktad skatt fått så bred kritik som 2017 när kemikalieskatten på begagnad elektronik infördes. Den 1 juli skedde efterlängtade förändringar – men fortfarande kvarstår hälften av problematiken.”

Det skriver Henrik Nilsson, grundare av det cirkulära it-företaget Inrego, styrelse­ledamot Resource, Sebastian Holmström, hållbarhetschef Inrego, Anders Wijkman, ordförande Climate-KIC och heders­ordförande Club of Rome, Carl Dalhammar, docent Lunds universitet och forskare i Mistra REES, Carl Ghatan, vd och Sverigechef TES, Elin Bergman, operativt ansvarig och vice ordförande Cradlenet och Mattias Lindahl, professor i produkt­relaterat miljöarbete, Linköpings universitet, och program­direktör för Mistra REES i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Tanken bakom skatten på elektronik var god – att minska miljö­farliga ämnen i elektronik. I praktiken blev det dock annorlunda. Den fick färre it-produkter att återanvändas och därmed fler att produceras. Då skatten slog brett över både nyproducerad och återanvänd elektronik blev den planerade miljö­styrningen endast en finansiell skatt. En skatt som satte käppar i hjulet för den annars växande cirkulära marknaden, utan att för den delen dra in några större summor till stadskassan från begagnad elektronik.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/dwQeJO/kemikalieskatten-pa-elektronik-hindrar-ateranvandning-skriver-flera-debattorer

Foto: Pexels