Nyheter

Misha Istratov, grundare av Elithus: ”Rivna hus raserar chansen till en hållbar byggindustri”

”Byggbranschen står för upp till en femtedel av världens totala ­fossila avtryck. Ett sätt att minska det är att sluta riva så många hus, och i stället utnyttja den potential som finns i befintliga konstruktioner. Därmed­ skulle vi både kunna spara pengar och sänka koldioxid­utsläppen.”

Det skriver Misha Istratov, miljöentreprenör inom byggbranschen, grundare av företaget Elithus i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”När det kommer från ett företag som bygger nya hus kan det låta kontraproduktivt. Men det behöver sägas: det rivs för många hus i Sverige. Vi slänger resurser som skulle kunna spara miljontals ton koldioxidutsläpp årligen om vi ändrade både arbetssätt och bygglovsprocesser.”

”Det är vedertaget att man får göra vad man vill med sin fastighet förutsatt att man följer detaljplanen (om en sådan finns). Såvida inte byggnaden är kulturmärkt, vilket är ovanligt, får du alltså riva ditt hus oavsett om det är 50 eller 5 år gammalt. Att fastighetsägare får bestämma över sin egendom är en självklar rättighet. Men tänk om vi går miste om potential och slösar pengar i onödan i vår hast att riva och bygga nytt?”

Foto:v Stefan Schweihofer