Nyheter

Maxade Entreprenad bygger miljövänligt för minsta möjliga klimatpåverkan

Allt fler byggfirmor, fastighetsägare och arkitekter inser fördelarna med naturliga, organiska och klimatvänliga material i byggprocesserna för en hållbar och klimatsmart framtid både när det gäller byggande men även miljön i stort.

Här frågar vi Madeléine Johansson på Maxade Entreprenad AB i Djurhamn som bland annat använder svensktillverkad cellulosaisolering från iCell i sin produktion för att få en bättre förståelse för hennes beslut och hur det påverkar deras byggprojekt.

Vem är du och vad arbetar du med?

– Jag heter Madeléine Johansson och är ägare och snickare på Maxade Entreprenad AB i Djurhamn. Vi jobbar till 99 procent ute på de olika öarna i Stockholms skärgård.

Vilken typ av naturliga material använder ni och varför valde ni det?

– Vi använder uteslutande cellulosa och träfiberisolering i våra projekt. Vi använder även lindrev. Vi har även börjat kika på massivt trähus, dock ingen kund som nappat på detta ännu, men vi hoppas på detta inom en snar framtid.

Vilka fördelar ser du t.ex. att använda cellulosa som isolering jämfört med vanligt förekommande syntetiska alternativ som mineralull?

– I första hand är det otroligt viktigt för oss som arbetar med materialen, att vi har möjlighet att kunna arbeta med ett material som vi inte upplever påverkar oss negativt. Det kliar inte, vi behöver inte lika mycket skydd på oss för att hantera materialet som när man använder vanlig syntetisk isolering. Sen känns det såklart även bra att påverka miljön för nästa generation och det känns som att vi påverkar våra byggen med att husen faktiskt mår bättre. Vi upplever även att dessa material är lättare att arbeta med då dem har en annan formstabilitet än vad syntetiska material har.

Har du stött på några utmaningar i samband med användandet av naturliga material? I så fall, vilka var de och hur löste du dem?

– Det som har varit lite utmanande är att de är så hårt paketerade att de blir runda i ena hörnet. Det är väl enda nackdelen med formstabiliteten, att det inte växer ut på samma sätt. Utmaningen för oss idag är att förklara just fördelen med att välja dessa material kontra kostnaden för våra kunder. Vi anser att både installatören och huset vinner på att välja dessa material i längden.

Vilka typer av byggprojekt är bäst lämpade för cellulosaisolering?

– Vi anser att det är en väldigt bra produkt inom vårt företag då vi nästan uteslutande bygger fritidshus runt om i Stockholms skärgård. Flera av våra kunder sänker ju värmen kraftigt den kalla årstiden då de inte nyttjar sin fastighet mer än på sommaren. Cellulosa kombinerat med ångbroms tycker vi därför är ett vinnande koncept för just våra kunder.

Hur upplever ni användningen av organiskt material som cellulosa är att arbeta med när det gäller miljö och hållbarhet?

– Arbetsmiljön är en positiv inverkan och för oss känns det riktigt bra att lämna över ett hus som inte påverkat miljön negativt såsom syntetiska material gör till kunden.

Vad är er inställning generellt till övriga materialval när det gäller miljö och hållbarhet?

– Vi är nyfikna och vill gärna hänga med på framtidens mer hållbara tänk. Speciellt när det är vårt yrke och vi arbetar dagligen med materialval. Det är något som vi faktiskt ser som en viktigt del av utvecklingen inom vårt företag.

Vilka råd skulle du ge till andra byggare som överväger att övergå allt mer till organiska och naturliga material?

– Ju fler som väljer dessa produkter ju snabbare kommer utveckling mot en mer hållbar byggbransch att gå. Det är ju faktiskt vi som kan påverka leverantörerna. Och det kommer leda till att dessa val idag blir självklara för både byggarna och kunderna. Vi testade ICell första gången 2018 och efter det är det ingen inom vårt företag som kan tänka sig att gå tillbaka till att välja syntetiska material igen gällande isolering.

Hur ser du på framtiden för användning av mer naturliga byggmaterial i byggbranschen?

– Enbart positivt. Vi hoppas att detta blir ett självklart val för fler i framtiden.

Foto: DWilliam