Nyheter

Smidmek tar hem storaffär

Smidmeks leveranser till byggföretaget JSB Construction har tagit fart i norra Sverige. Inte mindre än tre bostadsprojekt är i full gång i Järvsö i Hälsingland, Lycksele i Västerbotten och Boden i Norrbotten. Totalt byggs ett hundratal lägenheter.

– Både JSB och vi har höga ambitioner på miljöområdet och nu levererar vi ECO-stommar där betongelementen genomgående består av ECO-Prefab som avsevärt minskar klimatavtrycket, säger Mathias Hult, ansvarig för Smidmeks bostadskoncept.

Smidmek är en del av Peab Byggsystem och en av de marknadsledande aktörerna inom projektering, leverans och montage av prefabricerade stommar.

I Lycksele byggs ett hus och i Boden två – båda av typen Bo Punkt, den nya generationens kombohus som JSB Construction bygger för de allmännyttiga bostadsbolagen. I Järvsö uppförs ett hus av typen Bo Lamell, ett standardiserat och priseffektivt flerfamiljshus som också tagits fram för Sveriges allmännytta.

Huset i Järvsö omfattar 15 lägenheter i tre våningar. Här levererar Smidmek bland annat balkonger, fasadväggar och lägenhetsskiljande väggar – allt i ECO-Prefab från systerbolaget Byggelement.

Konstruktionsunderlag och ritningar för Byggelements uppdrag utförs av K-System, ett av företagen inom Peab Byggsystem. K-Systems tillkomst för ett par år sedan säkrade den verksamhetskritiska konstruktionskompetensen inom bolagsgruppen.

– Vi har egna montörer på plats och monterar en våning i veckan, säger Mathias Hult. Sedan installeras och gjuts bjälklagen den kommande veckan och därefter är det dags för våra montörer att fortsätta med nästa våning.

De långväga transporterna från Stenungsund till Järvsö och vidare till övre Norrland sker så lång det är möjligt med tåg.

I Lycksele uppförs ett sexvåningshus och i Boden omfattar affären två hus om fem våningar vardera. I Lycksele ska Smidmeks arbete vara avslutat till årsskiftet och i Boden finns ett slutdatum i januari.

– Det är roligt att vi kan få vara en del av den industriella utvecklingen som kräver fler bostäder i norra Sverige, säger Mathias Hult. Vi har sedan tidigare erfarenhet av de utmaningar som kan komma med kalla vintrar och mycket snö.

Smidmek och JSB Construction har haft ett växande samarbete i drygt tio år. Det första avtalet mellan parterna slöts 2012 och sedan dess har JSB tillsammans med Smidmek uppfört tusentals lägenheter över hela landet.

– Vi har utvecklat en stark relation med ömsesidigt förtroende, säger Carl-Johan Grundmark, projekteringsledare på JSB. Det är ett smidigt och konstruktivt samarbete. Vi har också en samsyn kring miljöansvar, något som blir allt viktigare.

Visionsbild: Minjar AB/JSB

På bilden: Nejlikan, ett av de pågående bostadsprojekten i norr.