Nyheter

Ny analys: Greater Copenhagen stark inom grön forskning, men halkar efter i investeringar

En stark position inom grön forskning och innovation, men när det gäller att attrahera gröna investeringar har Greater Copenhagen en svagare ställning än andra europeiska jämförbara storstadsregioner. Det visar en ny analys.

Greater Copenhagen är idag en stark region internationellt sett inom den gröna tillväxten. Men målet är att bli världsledande. Därför har samarbetsorganisationen Greater Copenhagen tagit fram analysen “Grön tillväxt i Greater Copenhagen – grön innovation, startups och investeringar”, som undersöker regionens position som grön tillväxtmotor.

I analysen jämförs Greater Copenhagen med sju andra ledande europeiska storstadsområden efter kriterierna innovation, startups och investeringar samt forskning. Den visar, att Greater Copenhagens starkaste position är inom den gröna forskningen. 3 av regionens universitet är bland de 5 som globalt sett rankas som bäst inom grön forskning.

En styrka har regionen också inom gröna innovationer, även om bl.a München och Stockholm går om när det gäller antal gröna patent. Men Greater Copenhagen kan glädjas åt att antalet patentansökningar ökar stort. När det gäller startups och investeringar, är Greater Copenhagen dock på efterkälken, eftersom t.ex Stockholm och Berlin lyckas attrahera upp till 10 gånger mer riskkapital. Foodtech/Bioscience, energi och transport är de succékluster som attraherat mest riskkapital i Greater Copenhagen.

– Greater Copenhagen har en väldigt stark position inom den gröna forskningen, det framgår av analysen och det ska vi vara stolta över. Att food tech, energi och transport lockar investeringar är glädjande. Nu måste vi sätta fart på de danska och svenska regeringarna för att få igång insatser som kan locka mer investeringar till gröna startups i regionen, säger Carl Johan Sonesson, ordförande i Region Skåne och Greater Copenhagen.

– Jag är väldigt glad över mängden patent, särskilt från verksamheter som Novozymes, som har produktion och utveckling både i Köpenhamn och i Kalundborg i Region Sjaelland. Vi ser fram emot att diskutera och använda analysens resultat tillsammans med Greater Copenhagens medlemmar, liksom med regionens gröna företag och andra, så att regionen kan bli ännu skarpare på området, säger Heino Knudsen, regionrådsformand, Region Sjælland samt styrelseledamot och grön talesperson för Greater Copenhagen.

– Analysen bekräftar inte bara kraften som finns inom Greater Copenhagen, utan ger också viktig kunskap i arbetet med att ytterligare stärka regionens attraktivitet och som en grön hub för företag och internationella investeringar, som bidrar till tillväxt och fler jobb i vår region, säger Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande, Helsingborg samt styrelseledamot och grön talesperson för Greater Copenhagen.

Att Greater Copenhagen har en utmaning i att locka internationella investeringar jämfört med andra storstadsregioner visar även en tidigare analys från Greater Copenhagen, ”Förutsättningar för Greater Copenhagens framtida tillväxt.”

Foto: C1superstar