Nyheter

Vilka kammar hem priset som årets greenwashare?

Svenska kyrkan, Preem eller svenska regeringen – vilka kammar hem priset som årets greenwashare? På lördag avslöjas vinnaren av Svenska Greenwashpriset 2023 på Globala Torgets scen på Bokmässan i Göteborg.

Greenwashing är att framställa något som bättre för miljön än vad det är, eller att leda uppmärksamhet från något som är negativt för miljön till något som ser ut att vara motsatsen. På svenska benämns det även som grönmålning eller gröntvättning. Jordens Vänner delar årligen ut Svenska Greenwashpriset i syfte att uppmärksamma pågående fall av greenwashing samt skapa opinion kring ämnet.

I år är de nominerade:

Preem, för sin profilering som ledande inom förnybara bränslen trots att de är en av landets största utsläppare

Svenska kyrkan, för sitt hänsynslösa sätt att förvalta skog i kombination med formuleringar om att ”värna människors lika värde”, ”respektera planetens gränser” och ”ta ansvar för skapelsen”

Svenska regeringen, för narrativet att man för en ”ambitiös och effektiv” klimatpolitik samtidigt som man på kort tid gjort flera allvarliga försämringar av miljö- och klimatpolitiken

Prisutdelningen äger rum på Bokmässan i Göteborg lördagen den 30:e september kl 12.20 – 13.10 på Globala Torgets scen.

Deltar gör Jakob Wirén, ärkebiskopens teologiska sekreterare, Ulrika Karlsson, stiftsfullmäktigeledamot i Svenska kyrkan, Hugo Norell, en av initiativtagarna till Stoppa Preemraff och Leo Rudberg, aktivist och statsvetare. Modererar gör Anna Jonsson, fd ordförande för Jordens Vänner och medgrundare till New Weather Sverige.

Du har givetvis fortfarande möjlighet att påverka genom att vara med och rösta:

greenwashpriset.jordensvanner.se