Nyheter

Hållbar Tekniks keramiska golvlack saknar motsvarighet

Varje år byts många golv ut helt i onödan. Inom några år kommer renovering att vara ett förstaval.

För grundarna av Hållbar Teknik är det en självklarhet att jobba med golvrenovering i stället för att bra material hamnar på soptippen. När det norrländska bolaget grundades i Umeå år 2015 var cirkularitet ett vedertaget begrepp, men tanken på återbruk av golvytor var banbrytande! Fast beslutna att hitta en teknik och produkt för att ersätta traditionell golvhantering kom grundarna i kontakt med en keramisk lack som hade dom rätta egenskaperna.

Lacken fungerar på alla typer av ytor; linoleum, plastmatta, trä och gummigolv. Keramiken i lacken skapar en unik slittålig yta och förlänger livslängden på det befintliga golvet.

– Det är hemligheten att våra golv håller så bra. Därför är vi de enda som lämnar en genomnötningsgaranti på tio år, säger Andreas Bodén, vd på Hållbar Teknik och tillägger att de flesta golv kommer att hålla betydligt längre än de utlovade tio garantiåren.

Med tiden har bolaget utvecklat en unik kunskap om hur ett tillsynes slitet golv förvandlas till en snygg, funktionell och hållbar yta. Ett hantverk som har tagit många år att bygga upp.

Idag jobbar Hållbar Teknik med ett nittiotal kommuner, regioner och statliga bolag i Sverige. Förutom den ekonomiska vinsten så genererar den här metoden cirka 90 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med ett golvbyte.

För vd Andreas Bodén är utvecklingen när det gäller golvhantering glasklar.

– Inom några år kommer renovering att vara alternativ ett, och golvbyte alternativ två. Så ser trenden ut. Varje år byts många golv ut helt i onödan. Vår metod gör att du praktiskt taget aldrig behöver byta golv.

www.hallbarteknik.se