Nyheter

Återvinningsindustrierna: ”Inför kontantförbud för handel med järn- och metallskrot – Kriminella ska inte få kontanter på skroten”

”Nyligen meddelade NK:s varuhus att de kommer bli kontantfria, för att gängkriminella inte längre ska kunna handla märkeskläder med svarta pengar. Det är bra att kartlägga hur kriminella spenderar sina pengar, men än viktigare att komma åt deras inkomstkällor.”

Det skriver Ellen Einebrant, vd Återvinningsindustrierna i en debattartikel i Aftonbladet:

”En sådan är gängens handel med metallskrot – där Sverige riskerar att bli en fristad för internationell avfallsbrottslighet. Stulna delar av järnvägsräls, bilbatterier, avklippta kopparkablar och containrar fyllda med byggmaterial säljs i dag med kontanter utan digitala spår.”

”Seriösa företag har fått nog, och återvinningsbranschen har länge krävt att regeringen inför ett kontantförbud för handel med järn- och metallskrot. Hittills har det varit svårt att tolka hur regeringen ser på kontantförbud för att stoppa kriminella. Å ena sida presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) nyligen åtgärder mot de kriminella gängens finansiering, vilket är välkommet.”

”Samtidigt menar finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) att ett kontantstopp, som på varuhuset NK, är att ge efter för kriminella gäng som tvingar fram ett kontantlöst samhälle.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/q1gmJL/atervinningsindustrierna-kriminella-ska-inte-fa-kontanter-for-metallskrot

Foto: (T)Helma