Nyheter

Wanda omdefinierar återbruk av begagnade möbler

Wanda har knäck koden för lönsam andrahandsförsäljning och utmanar de stora aktörerna Blocket, Tradera och Sellpy. En komplex logistiklösning för skrymmande föremål är nyckeln.

Andrahandsmarknaden är hetare än någonsin, men det saknas fortfarande tjänster som gör det smidigt att sälja stora möbler, barnvagnar eller cyklar.

– Vi går in på en del av marknad som ingen annan verkar på. Konsumenterna får tillgång till en tjänst som gör det enkelt och effektivt att sälja stora möbler, barnvagnar eller andra skrymmande föremål. Det här är en revolution och de stora aktörerna ligger efter, säger Lars Syse Christiansen, grundare av Wanda.

Wanda hämtar det som ska säljas hemma hos säljaren, tar studiobilder, publicerar annonser och förvarar tills det är sålt, dessutom levererar de hem till den nya köparen. Och detta är bara början på tjänsten, snart kommer tillägg bland funktionerna – budgivningsmöjlighet, rengöring av till exempel soffan, sängen eller andra textilier innan försäljning samt reparationer av möbler, cyklar eller annat innan annonsering, vilket ökar chansen att varan säljs snabbare och till ett högre pris.

Hög tröskel för återbruk av möbler

Privatpersoner upplever ofta de största hindren för återbruk när processen blir för omfattande. Annonsering, tillgång till bil och förvaring sätter snabbt stopp för den goda intentionen. Vi är vana vid bra service och smidig logistik till dörren, men för den här typen av andrahandsförsäljning har det saknats. Därför tror Wanda-grundaren att möjligheten att smidigt sälja stora föremål kommer att förändra konsumentbeteendet.

– På kort tid har vi sett en stor ökning av efterfrågan på alternativ för återanvändning och i synnerhet försäljning av stora föremål. Nu sänks tröskeln och det blir lättare för folk att sälja och köpa stora begagnade saker, fortsätter Syse.

Det finns mycket pengar att spara på återbruk

Blocket, Tradera, Facebook Marketplace och Sellpy. Det kryllar av aktörer som hjälp svenskar spara både pengar och miljö under flera decennier – men Wanda har mycket att tillföra. I en undersökning gjord av YouGov i över 18 olika europeiska länder säger mer än hälften (53 procent) av svenskarna att de överväger att köpa möbler begagnat. Blockets påverkan på den svenska andrahandsmarknaden är ovärderlig, men de överlämnar fortfarande logistiken till användarna.

Likaså har Tradera och Sellpy drivit marknaden. Det som fattas är logistik anpassad för större föremål. Genom att erbjuda en unik och effektiv logistiklösning adresserar Wanda de utmaningar som kunder och säljare tidigare stött på när det gäller försäljning och köp av skrymmande second hand-varor.

Logistik central för framgång

Second hand-marknaden omsätter miljarder. Men logistikutvecklingen laggar efter, den har främst fokuserat på leveranser av kläder och mindre föremål. Den främsta anledningen är komplexiteten. Eldriven logistik för skrymmande föremål är betydligt mer komplicerad än vanliga leveranser av små second-handvaror. Det krävs mycket mer för att genomföra en sömlös service i det avseendet.

– Den logistik och kompetens vi erbjuder säkerställer bra lösningar. Det är den viktigaste motivationen för användarna, det ska vara så användarvänligt som möjligt. Tjänsten Wanda lanserar gör att konsumenterna inte längre har ursäkter för att undvika återanvändning, oavsett föremålets storlek, säger Ida Barth Thomassen, General Manager Nordics Wanda.

Hon avslutar:

– Det är fortfarande näringslivet som driver den gröna omställningen, och Wanda ligger i framkant.

För mer information och för att prova tjänsten besök:

https://wanda.space/se