Nyheter

SIA Glass invigde Glassiversum – fördubblar kapaciteten

Glassiversum, den nya utbyggnaden av SIA Glass glassfabrik i Slöinge som är företagets största investering någonsin på nära 300 miljoner kronor, är nu invigd. Satsningen kommer att dubbla fabrikens kapacitet för glassproduktion och skapar 15-20 nya arbetstillfällen.

– Glassiversum möjliggör vår fortsatta tillväxtresa, säger Stefan Carlsson, VD SIA Glass.

SIA Glass har på senare år nästan slagit i taket med produktionen, och bygget av den stora tillbyggnaden av glassfabriken satte i gång 2021. En ny 3 000 kvm stor och ljus byggnad samt alla nya maskiner är nu på plats, och produktionen kommer att vara i full drift i januari 2024.

Med den nya delen Glassiversum (som fått namnet genom en intern omröstning på företaget) skapas helt nya möjligheter att hålla jämna steg med efterfrågan: kapaciteten för glassproduktion fördubblas, med potential för 40 miljoner liter glass per år baserat på vanligt tvåskift.

– Vi möjliggör vår fortsatta tillväxtresa med svenska produkter och hög andel svenska råvaror. Vi kommer att kunna skapa ännu mer innovativa produkter med modernare utrustning och vi får en betydligt mer hållbar produktion, vilket var viktigt, fortsätter Stefan Carlsson.

Glassfabriken i halländska Slöinge invigdes måndagen den 16 oktober Glassiversum, och på plats var bland annat även Hallands landshövding Brittis Benzler

– Det är ett anrikt företag som utvecklas och bidrar till den starka livsmedelsindustrin i Halland, detta är stort för både SIA Glass och länet, grattis till både er och oss, och inte minst alla konsumenter, sade hon innan hon klippte bandet tillsammans med Kommunstyrelsen ordförande i Falkenberg, Per Svensson (S), som sade:

– För Falkenbergs kommun är detta en stark symbol för framtidstro, och en fantastisk och viktig satsning för Slöinge, det är med stolthet jag klipper det här bandet.

Glassiversum blir energisnålare än äldre verksamhet, och man får en mer vattensnål produktion. En ny reningsanläggning som släpper ut renare vatten är också ett faktum. Arbetsmiljömässigt innebär också tillbyggnaden absolut högsta standard avseende ljud och ljus:

– Vi satte ett tydligt mål från början, Glassiversum skulle klara miljöcertifieringen Miljöbyggnad Guld* och det har vi gjort, såväl med en sjyst inomhusmiljö och låg energiförbrukning, det är vi stolta över, säger Helena Stenström, Hållbarhetschef Bertegruppen som SIA Glass är en del av.

*Miljöcertifieringen görs av Sweden Green Building Council. Guld är en hög nivå som de mest ambitiösa byggnaderna, med uttalad miljöprofil, kan satsa på att få.