Nyheter

Första leveransen av ventilationskanaler i återvunnet stål till projekt med AMF Fastigheter

Lindab har tagit ett banbrytande steg mot sitt mål att minska klimatpåverkan från sina produkter genom att erbjuda ventilationskanaler i återvunnet stål som en del av sitt ordinarie sortiment.

Det första projektet att dra nytta av dessa ventilationskanaler är Jakobsbergsgatan 24, en fastighet i Moodkvarteret i Stockholm som ägs av AMF Fastigheter.

Vi är stolta över att kunna driva utvecklingen framåt inom ventilationsbranschen och nu leverera ventilationskanaler i återvunnet stål till AMF Fastigheter och deras projekt Jakobsbergsgatan 24 som har en tydlig hållbarhetsprofil, säger Magnus Jacobsson på Lindab.

Det återvunna stålet innehåller 75 procent återvunnet material och minskar klimatpåverkan med hela 62 procent. Den totala minskningen av CO2-utsläpp för ventilationskanalerna i fastigheten Jakobsbergsgatan 24 uppgår till 30 036 kg CO₂e (A1-A3 GWP-fossil) vilket markerar ett betydelsefullt steg mot att skapa mer hållbara byggnader.

– Vi på AMF Fastigheter jobbar för att minska vårt klimatavtryck och visa vägen för den omställningen som måste ske inom bygg- och fastighetsbranschen. I projektet på Jakobsbergsgatan 24 i Stockholm har vi envist pushat lösningarna framåt och Lindabs ventilationskanaler i återvunnet stål är en viktig komponent i det arbetet, säger Tove Törneman på AMF Fastigheter.

AMF Fastigheter bygger om och uppdaterar Jakobsbergsgatan 24 till en modern, hållbar och flexibel kontorsfastighet. Nya klimateffektiva lösningar testas, det handlar till exempel om att bygga så att alla installationer, tak, golv och nödvändiga funktioner ska hålla för alla möjliga planlösningar i minst 30 år framåt. På så sätt arbetar man för att både minska sina klimatavtryck nu under ombyggnationen, men också framöver.

Återvunnet stål och fossilfritt stål är de två material som Lindab valt att arbeta med för att minska både sina egna och kundernas CO2-utsläpp. Fossilfritt stål finns, till skillnad från återvunnet stål, inte i storskalig produktion idag. Det är tidigast 2026 som leveranserna beräknas starta. Återvunnet stål är därmed ett sätt att redan nu erbjuda produkter med lägre klimatpåverkan.

Lindab levererar både cirkulära och rektangulära ventilationskanaler i återvunnet stål till projektet. Installationen utförs av Adero, medan stålet till ventilationskanalerna levereras av ArcelorMittal.

Foto: WTR

På bilden: AMF Fastigheter Jakobsbergsgatan 24