Nyheter

Enduce tar plats som en av Sveriges mest lovande startups

Umeåbaserade greentechbolaget Enduce lanserade för bara några månader sedan sin patenterade innovation; världens mest energieffektiva golvbrunn som återvinner 75 procent av energin vid duschning.

Nu utses bolaget av tidningen Ny Teknik till en av Sveriges hetaste startups genom en plats på den prestigefyllda 33-listan.

Den årliga 33-listan har sedan 2008 samlat Sveriges mest innovativa och lovande startups med tidigare namn som Spotify, iZettle och Northvolt. I år tar Enduce plats på listan. Med sin unika energibesparande teknik satsar bolaget på att sätta en ny hållbar standard för hela branschen.

Bolagen på listan bedöms ha utvecklat en innovativ lösning på ett komplext problem, med möjlighet att förändra spelreglerna inom området de verkar. Såväl lokalt som internationellt. Hur bolaget förhåller sig till FN:s globala hållbarhetsmål är också en del av bedömningen.

– Det är en ära att få en plats på listan – det betyder att fler ser att vi är en aktör att räkna med och betydelsen av vår innovation. Vi är här för att revolutionera branschen med start i Norden. Men detta är ett globalt hållbarhetsproblem och därför siktar vi såklart högre, säger Thomas Holmberg, vd på Enduce.

Duschen är en stor energibov i moderna hushåll. Enbart i Sverige spolas varmvatten motsvarande 7 miljarder kronor (cirka 7 TWh) ut i duschavloppen varje år helt utan energiåtervinning. Enduce har därför utvecklat en golvbrunn som är baserad på världsledande teknik för energiåtervinning och som återvinner upp till 75 procent av energin i duschen. Bolaget har flera investerare i ryggen och har fått ekonomiskt stöd från bland annat Energimyndigheten.

– Branschen behöver en ny standard. Den ekonomiska och miljömässiga potentialen i vår lösning är enorm. Enbart i Sverige är det möjligt att spara 5 TWh per år, säger Henrik Hagman, grundare och produktchef på Enduce samt teknisk doktor i energiteknik.

Duschgolvbrunnen har utvecklats i över 10 år och testats över 10 000 gånger. Tekniken är robust, okomplicerad och kostnadseffektiv för att så många som möjligt ska kunna ta del av den och för att maximera nyttan för såväl fastighetsägare och boende som för samhälle och klimat. För att hamna på 33-listan behöver bolaget vara svenskt, onoterat, max sju år gammalt och vara baserat på en egen teknisk innovation. Affärsidén behöver ha internationell potential.