Nyheter

De vann E-prize 2023

Förnybart fartygsbränsle, flexibla elnät och elektriska motorcyklar vann årets E-Prize. Folkets pris gick till Plagazi som ska göra vätgas av avfall.

– Vinnarna av E-Prize sätter fingret på vad som är framtiden inom hållbar innovation. Extra roligt är att flera av bolagen har en tydlig ambition att agera på en världsmarknad. Därmed kan E-Prize bidra till en mer hållbar framtid; inte bara på hemmaplan utan även i andra delar av världen, säger Christian Roos, ansvarig för anslutningar på E.ON, tillika jurymedlem och konferencier när priset delades ut.

E-Prizevinnarna presenterades på konferensen Hållbart Näringsliv i Stockholm på torsdagen. E-Prize delades i år ut för 15:e gången.

Bakom priset står Aktuell Hållbarhet, Dagens industri och E.ON.

Liquid Wind tar hem kategorin Förnybar energi. Bolaget satsar på storskalig produktion av elektrobränsle för sjöfarten och använder svensk skogsråvara och förnybar el till produktionen.

CheckWatt vinner kategorin Energioptimering. Bolaget vill öka flexibiliteten i elsystemet genom smart styrning av batterier, elbilsladdare och värmepumpar. Detta för att öka effektiviteten och driftssäkerheten och möjliggöra mer förnybar energi.

Vinnare i kategorin hållbara transporter blev Cake, som med sina elektriska motorcyklar underlättar övergången till ett utsläppsfritt samhälle, inte minst i de delar av världen där fossila motorcyklar idag står för en betydande del av transporterna.

I kategorin Folkets pris fick folket rösta om vilket bolag de tycker är den mest värdiga vinnaren. Där blev det Plagazi som kammade hem vinsten. Bolagets affärsidé är att använda icke-återvinningsbart avfall till storskalig produktion av cirkulär vätgas.