Nyheter

Svenskdansk duo Europavinnare

Varje år tävlar Europas länder om bästa gröna projekt i tävlingen Green Cities Europe Award. Projekten är goda exempel på hur växter kan användas för att skapa hållbara miljöer med många värden. I år gick vinsten till projektet Basecamp Lyngby utanför Köpenhamn i Danmark.

Hjärnorna bakom projektet är svenske Jonas Berglund och danske kollegan Christian Restorff-Liliegreen. Båda kommer från byrån Kragh Berglund Landscape Architecture and Urban Design med kontor i såväl Sverige som Danmark.

Det vinnande projektet är ett ovanligt designat bostadskomplex där studenter och pensionärer bor tillsammans. Mest utmärkande är takträdgården som är öppen för alla, designad för rörelse och med biologisk mångfald i centrum. Social sammanhållning främjas då studenter och pensionärer har gott om utrymme utomhus för att träffas och umgås med varandra.

Den internationella expertjuryn var särskilt positiv till sammanhållningen i arkitekturen av byggnaden och dess omgivning:

”Det är ett mycket imponerande tillvägagångssätt att utforma arkitekturen och landskapet i en sådan harmoni med ett hållbart förhållningssätt.”

Främjandet av biologisk mångfald, inklusive användningen av olika, främst inhemska växter är också något att hämta inspiration från.

Jonas Berglund från Kragh Berglund berättade att en av förklaringarna till succén var ett stort fokus på planteringar och växtval. Beläggningar tonades ner och förenklades så att det gröna skulle bära upplevelsen. De enkla asfaltgångarna lyfter växterna och sätter dem i fokus.

Projekt från Frankrike och Nederländerna hamnade på andra respektive tredje plats.

Det franska  bidraget är ett exempel på en förvandling av en problematisk förort till ett lummigt och attraktivt bostadsområde.

Nederländerna stod för tävlingens ambitiösaste bidrag: staden Utrecht genomgår en förvandling för att bättre anpassas till cyklister. Motorvägar och järnvägar får träda tillbaka för grönska, vatten och cykelbanor.

Tävlingen är ett initiativ från det internationella programmet Green Cities Europe som initierats av European Nurserystock Association.

Mer information om tävlingen och det vinnande bidraget här: 

https://se.thegreencities.eu/basecamp-lyngby-tilldelas-green-cities-europe-award-2023/

Foto: DronePixels