Nyheter

Världens första färg som fått den gemensamma nordiska astma- och allergimärkningen

Med vägledning från Asthma Allergy Nordic har Flügger utvecklat den allergivänliga färgen Dekso AÏR. Färgen har som den första någonsin fått den gemensamma nordiska astma- och allergimärkningen och är ett stort steg mot en hälsosammare arbetsmiljö. Dekso AÏR riktar sig till den professionella målaren eftersom den har låg avgasning, minimal allergiframkallning och miljöpåverkan – och den välkänt höga kvaliteten från Flügger med 100 % akryl.

Dekso AÏR är världens första färg som fått den gemensamma nordiska astma- och allergimärkningen och uppfyller alla de senaste kraven på färginnehåll. Därutöver har den också fått de tre mest kända och erkända certifieringarna: Svanenmärket, M1 och EU-blomman. Det innebär att färgen är av hög kvalitet, tar hänsyn till miljön, har låg avgasning och inte innehåller allergiframkallande ämnen.

– Dekso AÏR markerar ett skifte mot mer allergivänliga färglösningar. Vår ambition är att denna spjutspetsprodukt så småningom ska bli standard för alla framtida kvalitetsprodukter inom industrin. Den har skräddarsytts för professionella målare och ansvarstagande målarmästare som vill erbjuda de anställda produkter som har en dokumenterat lågt utsläpp av kemikalier samt låg allergiframkallning och miljöpåverkan utan att kompromissa med kvaliteten, säger Sune Schnack som är VD för Flügger Group.

Asthma Allergy Nordic: Konsumenterna vill ha färg som de tål

Asthma Allergy Nordic är det gemensamma nordiska astma- och allergimärket som de tre officiella astma- och allergiföreningarna i Danmark, Sverige och Norge står bakom. Karin Neuhaus är generalsekreterare för Astma-Allergi Sverige och glad över att äntligen kunna lägga till en färg bland de astma- och allergivänliga produkterna.

– Vi vet att våra medlemmar och konsumenter vill ha en färg de tål. En målarfärg som inte orsakar astma eller kontakteksem. Därför är vi glada att det nu finns en färg med den gemensamma nordiska märkningen Asthma Allergy Nordic. Vi vet att det finns ett behov av färg bland annat utan allergiframkallande konserveringsmedel, men också att det kan vara en mycket svår uppgift för tillverkare att klara. Därför uppskattar vi när företag tar aktiv del i detta och utvecklar produkter och får sin färg certifierad av oss. Detta ger människor med astma och allergier, men också vanliga konsumenter, möjlighet att köpa allergivänlig färg, säger Karin Neuhaus, generalsekreterare, Astma- och Allergiförbundet

Målarmästare: Stort steg framåt mot en hälsosammare arbetsmiljö

Den astma- och allergimärkta färgen Dekso AÏR från Flügger är ett tekniskt steg framåt från färgkod 00-3 till 00-1. Detta på grund av att Flügger har som de första lyckats eliminera biocider och upprätthålla ett neutralt pH-värde för att färgen inte ska korrodera. Dekso AÏR visar Flüggers engagemang av att tillhandahålla det bästa inom professionella färglösningar till förmån för både målare och deras kunder.

En av dem är Victor Schöön från måleriföretaget Schööns Måleri:

– Vi på Schööns Måleri vill visa vägen mot en hållbar utveckling och där är Dekso Air en välkommen produkt. Våra målare är vår viktigaste resurs och för oss är det avgörande att de trivs och mår bra ute på arbetsplatserna. Kan vi samtidigt säkerställa en förbättrad miljö för våra kunder är Dekso Air helt klart en produkt för framtiden, säger Victor Schöön, VD.

Fakta om Dekso AÏR:

Dekso AÏR har tagits fram av Flüggers utvecklingsavdelning i Rødovre och produceras på företagets fabrik i Kolding.

Färgen innehåller inga allergiframkallande ämnen.

Dekso AÏR är en 100 % akrylprodukt.

Föreningen Astma-Allergi ställer krav på mätningar av utsläpp efter 1 och 3 dygn (mot 28 dagar). Detta ger en bild av exponeringen som särskilt målaren utsätts för.

Färgen är märkt med både M1, Svanenmärket EU-blomman och Asthma Allergy Nordic.