Nyheter

Världens första eldrivna mobilkran i bruk i Dælenenga universalhall

Oslo kommunOslobygg KF är den första utvecklaren i världen som använder en elektrisk hjuldriven mobilkran på en byggarbetsplats. Den elektriska mobilkranen sparar miljön runt 20 ton CO2-utsläpp per år och är lika användbar som traditionella mobilkranar.

Kranen används nu i Dælenenga universalhall.

– Utsläppsfria byggarbetsplatser är ett viktigt mål för oss, och jag är stolt över att Oslo kommun är först i världen med en elektrisk hjulgående mobilkran. När det har gjort sitt på Dælenenga är det planerat att det ska gå vidare till Stovner bad, som också är ett av Oslobyggens projekt, säger Anita Leirvik North (H), kommunalråd för kultur och industri i Oslo.

Luktfri, låg ljudnivå och med noll utsläpp

Den hjulförsedda mobilkranen, som just nu arbetar med att lyfta in byggmaterial i råbyggnaden till den nya flerbrukshallen på Dælenenga, är luktfri, avgasfri, låg ljudnivå och har noll utsläpp. Kranen har en lyftkapacitet på upp till 50 ton och kan nå upp till 49 meter. Jämfört med en elektrisk bandgående mobilkran manövrerar den smidigare runt trånga, urbana byggarbetsplatser och kan teleskopera kranen in och ut beroende på förhållandena. Dessutom kan den köras till byggarbetsplatsen med egen maskin, där den kopplas till byggkraft eller batterisläp.

– Det är en saknad och viktig bit i det pussel att få till utsläppsfria bygg- och byggarbetsplatser som nu är på plats. De senaste åren har vi haft erbjudanden på elektriska tornkranar och elektriska bandmobilkranar, men de fungerar inte alltid i en tät stad som Oslo. Nu är det möjligt att lösa allt kranarbete elektriskt, med bibehållen flexibilitet på byggarbetsplatsen, säger direktör Eli Grimsby på Oslobygg KF.

Oslo kommun bygger miljövänligt

Oslo kommun har höga miljöambitioner, och har bland annat varit tydliga med att alla kommunens egna bygg- och byggarbetsplatser ska vara utsläppsfria år 2025. Fram mot 2030 är målet att även privata bygg- och byggarbetsplatser ska vara utsläppsfria. fri.

– Oslo kommun har under lång tid ställt krav på byggbranschen att erbjuda utsläppsfria lösningar. Det är inspirerande att se att det fungerar och att en allt större del av maskinparken blir utsläppsfri, fortsätter Anita Leirvik North.

På Dælenenga arbetar projektet för att entreprenadmaskinerna ska vara utsläppsfria så långt det är möjligt. Alternativt går de på biodiesel. Det är stort fokus på miljövänliga lösningar och miljövänliga byggmaterial. Den nya multihallen kommer att byggas i huvudsak i extremt lågkolhaltig betong, stål med hög återvinningsgrad, och kommer främst att inredas i trä och glas. Projektet har också en ambition att minska utsläppen av växthusgaser från den nya byggnaden med 50 procent jämfört med en referensbyggnad.

– Som Oslo kommuns eget bygg- och fastighetsbolag har vi både ett ansvar och en stor möjlighet att vara en förebild och drivkraft i det gröna skiftet. Vi ställer höga krav och använder medvetet vår position för att ta med oss ​​branschen i en mer hållbar riktning. Att vi nu har världens första eldrivna mobilkran i arbete på vår byggarbetsplats är väldigt inspirerande, konstaterar direktör Eli Grimsby.

Efterlängtat sportutbud i Oslo östra

Markarbetet är nu klart och Oslobygg är i full gång med att uppföra den nya universalhallen på Dælenenga. Det är en viktig milstolpe i arbetet med att få på plats en efterlängtad förnyelse av idrottsanläggningarna i Oslo Östra. Mot sommaren ska hela råbyggnaden i fyra plan färdigställas och tätas. Om allt går enligt planerna får Oslobygg den färdiga byggnaden av entreprenören hösten 2025.

– Det finns ett stort behov av en multihall i området, både för skolan på dagarna och idrotten på kvällen. Det här blir ett lyft för området och jag har för mig att det kommer att vara liv här från morgon till kväll, avslutar Anita Leirvik North.

Den nya anläggningen, som blir drygt 6 000 kvadratmeter, kommer bland annat att innehålla en fullskalig idrottshall, ytor för kampsport, ett styrkerum och ett nytt klubbhus för fotboll. Den nya multihallen med uteplats ska ordnas för både organiserad och egenorganiserad verksamhet. Det är planerat att multihallen ska användas av skolan dagtid och för idrottsändamål eftermiddag och kväll.

Elektrisk hjulgående mobilkran med teleskopkran med en räckvidd på 49 meter. Vid Dælenenga universalhall