Nyheter

Magasin X vinner prestigefyllt pris för hållbar arkitektur

Magasin X i Uppsala vinner Sweden Green Building Awards kategori Årets LEED-byggnad. Bland annat skriver juryn att projektet ”visar att hållbarhet och högklassig arkitektur kan gå hand i hand”. Byggnaden har uppnått LEED Platinum-certifiering med högsta poäng i norra Europa och är ritad av White åt Vasakronan – precis som fjolårets vinnare Celsius.

Sweden Green Building Awards är Sveriges mest prestigefyllda pris inom hållbart byggande och delas årligen ut till personer och projekt inom den svenska samhällsbyggnadssektorn som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet. För andra året i rad vinner White och Vasakronan Årets LEED-byggnad. Även denna gång är det en kontorsbyggnad i Uppsala med Anders Tväråna som ansvarig arkitekt:

– Årets LEED-byggnad två år i rad! Vi är oerhört stolta och glada över att än en gång varit med om att pressa gränserna för hållbart byggande. I Magasin X visar vi åter hur hållbarhet är mer än de värden som mäts vid certifiering. Byggnaden har en gestaltning av hög kvalitet som uppskattas av både hyresgästerna och Uppsalaborna, vilket är en förutsättning för att byggnaden ska få stå kvar länge och kunna användas under lång tid. Inget av detta skulle ha varit möjligt att uppnå utan en engagerad beställare och ett bra samarbete med våra medkonsulter, säger Anders Tväråna, ansvarig arkitekt, White Arkitekter. 

Magasin X i centrala Uppsala är Sveriges största kontorsbyggnad i trä. Med skyhöga hållbarhetsmål löper byggnadens miljöprofil genom allt från innovativa tekniska system för energiförsörjning och noggranna materialval, till klimatvänliga pendlingsmöjligheter. Tack vare sin trästomme har den ett mycket litet klimatavtryck och energiförbrukningen är cirka 60 procent lägre än kraven i BBR.

Juryn motiverar vinsten med bland annat en hållbarhetsprestanda i världsklass, exceptionellt låg klimatpåverkan och att projektet tydligt visar att hållbarhet och arkitektur av hög klass kan gå hand i hand. Hållbarhetsprofilen genomsyrar allt från innovativa tekniska energilösningar till noggrant utvalda material och klimatvänliga pendlingsalternativ.

Priset delades ut på konferensen Building Sustainability 2023 på Clarion Hotel Sign i Stockholm den 30 november. Magasin X har tidigare vunnit bland annat Uppsalas Arkitekturpris och Solenergipriset.

Juryns motivering:

”Byggnaden är en kraftfull representation av världsklassig hållbarhetsprestanda, med exceptionellt låg klimatpåverkan. Som ett av de största kontorshusen i Sverige som har uppförts med modern träbyggnadsteknik, banar detta projekt vägen för hela branschen och visar att hållbarhet och högklassig arkitektur kan gå hand i hand.

Genom att sätta skyhöga hållbarhetsmål har byggnaden blivit en förebild, där hållbarhetsprofilen genomsyrar allt från innovativa tekniska energilösningar och noggrant utvalda material till klimatvänliga pendlingsalternativ.

Byggnaden har uppnått den prestigefyllda LEED Platinum-certifieringen med högsta poäng i norra Europa. Den har byggts med en vision om framtiden och en känsla av stolthet, och den erbjuder hyresgästerna en miljö där de känner stolthet över att vara en del av detta enastående projekt.”

Foto: Måns Berg