Nyheter

Outokumpu, ZWILLING och STAHL KREBS i samarbete för att minska koldioxidavtryck från knivar

Outokumpu, världsledande inom hållbart rostfritt stål, ZWILLING, den världsledande leverantören av högkvalitativa produkter för moderna hemmakök, och det framåtblickande stålhandelsföretaget STAHL KREBS har tecknat ett avtal om leverans av världens första towards-zero rostfria stål, Outokumpu Circle Green®. Det gemensamma målet för alla parter är att utvidga sitt befintliga partnerskap inom hållbarhetsområdet.

Outokumpu levererar Circle Green rostfritt stål, via STAHL KREBS, till ZWILLING-knivar för att kontinuerligt minska CO2-avtrycket från större ZWILLING-knivserier. Stålet som används i knivar står för mer än två tredjedelar av knivarnas totala koldioxidavtryck.

Nu, i den första fasen, kommer Circle Green att användas i premiumlinjen ZWILLING Pro, en av de mest sålda knivserierna från ZWILLING, vilket minskar koldioxidavtrycket med cirka en tredjedel*. Framöver har ZWILLING för avsikt att konvertera fler knivserier stegvis till Circle Green. För ZWILLING är detta ett viktigt steg mot målet för minskade koldioxidutsläpp som definieras som en del av företagets hållbarhetsstrategi.

Det första Circle Green martensitiska rostfria stålet för högkvalitativa knivar

Circle Greens produktlinje med upp till 93 % lägre koldioxidavtryck än branschgenomsnittet** är det första kommersiella rostfria towards-zero stålet på marknaden. Den skapades för att påskynda den gröna omställningen och den cirkulära ekonomin. För att uppnå en så låg utsläppsnivå använder Outokumpu 100 procent koldioxidsnål el, koldioxidsnåla råvaror, som återvunnet stål, och nya produktionsprocesser, som ljusbågsugnar. Detta innebär att Circle Green rostfritt stål har samma mekaniska egenskaper och samma höga kvalitet och hållbarhet som det tidigare använda materialet.

– Vår spjutspetslösning för klimatet, Circle Green, har det lägsta koldioxidavtrycket i världen. Om allt rostfritt stål i världen producerades med samma metoder som används för vår Circle Green-produktion, skulle det minska de globala koldioxidutsläppen från hela värdekedjan för rostfritt stål med 364 miljoner ton per år – vi har en verklig möjlighet att förändra olika industrier. Med Circle Green Dura förser vi ZWILLING med den första CO2-reducerade martensitiska rostfria stålsorten som är designad för applikationer som ställer höga krav på ythårdhet, hög hållfasthet och slitstyrka. Med detta samarbete är vi stolta över att fortsätta vår resa mot minskade koldioxidutsläpp och stödja våra kunder i deras klimatmål, säger Thomas Anstots, President, Business Line Advanced Materials på Outokumpu.

ZWILLING mot koldioxidneutral produktportfölj

– Vi är mycket glada över att våra två partner, Outokumpu och STAHL KREBS, kommer att bidra till vårt arbete med att förbättra våra Scope 3-utsläpp. Som ett av de äldsta varumärkena i världen har vår ambition alltid varit att erbjuda köksprodukter som kombinerar kvalitet och hållbarhet med en känsla av ansvar för människor och miljö, förklarar Dr. Alexander Gulden, Chief Technology Officer och styrelseledamot på ZWILLING.

– För oss är det avgörande att vi kan erbjuda produkter som är så hållbara som möjligt och om det är möjligt till samma prisnivå som tidigare. Detta gör det möjligt för konsumenter att köpa vårt klimatvänliga sortiment av knivar och göra en viktig insats för miljön, säger Dr. Gernot Strehl, Head of Product Compliance & Material Technology och projektledare för detta samarbete på ZWILLING.

Det framåtblickande stålhandelsföretaget STAHL KREBS var initiativtagare till detta projekt och fungerar som ståldistributör för detta samarbete.

– Vi är glada över att vara en del av detta viktiga partnerskap och att kunna bidra till en klimatvänlig produktion av högkvalitativa knivprodukter med vår expertis och know-how inom stålhandelssektorn, säger Daniel Krebs, VD på STAHL KREBS.

Foto: Valokuvaaja

* I snitt per kniv, jämfört med samma knivserie med tidigare använt stål.
** För Circle Greens klassiska kvaliteter: globala genomsnittliga CO₂-utsläpp (2023): 7 kilo CO₂e per kg rostfritt stål (Outokumpus beräkning baserad på data från CRU och worldstainless). Outokumpu Circle Green CO-utsläpp: ner till 0,5 kilo CO₂e per kg rostfritt stål. För Outokumpu Dura-sorten® finns ingen sådan global jämförelse, men Circle Green Duras koldioxidavtryck är 50 % jämfört med Outokumpu Duras® standardproduktion.