Att minska användningen av naturliga resurser och öka återvinningsnivån i byggbranschen är avgörande för att främja en cirkulär ekonomi. Hos Wavin, tillverkare inom VA- och VVS-branschen, har man tagit flera initiativ för att ta ansvar för den egna miljöpåverkan. Nu har man även investerat i en ny återvinningsanläggning på fabriken, som gör det möjligt att krossa plaströr och därefter återinföra materialet i tillverkningsprocessen.
Enligt Boverkets statistik står bygg- och fastighetssektorn för en femtedel av samhällets klimatpåverkan och 40 procent av avfallsmängderna. För att främja en cirkulär ekonomi är det därför av avgörande betydelse att företag arbetar för att minska sin användning av naturliga resurser och öka återvinningen.
I en nyligen utförd analys kunde tillverkaren Wavin bland annat se att 90 procent av CO2-utsläppen från produkten Wavin Wafix PP kommer från produktionen av råmaterial samt förbränning av uttjänt produkt. Dessutom såg de att produktionen av Wavin Wafix PP endast stod för två procent av produktens totala utsläpp, vilket konkretiserade behovet av att gå från att använda jungfruligt material och förbränna hårdplaster till att återvinna och använda återvunnet material istället.
Därför har de nu tagit nästa steg på sin resa genom att investera i en återvinningsanläggning som gör det möjligt att införa mer återvunnet material i Wavins produkter – utan att kompromissa med vare sig kvalitet eller prestanda.
Marknaden ställer allt högre krav
Den nya investeringen på Wavins fabrik i Eskilstuna är en kross som gör att företaget kan återanvända och föra tillbaka krossat material i processen.
– Vi har haft en kross på fabriken tidigare men den klarade inte den kapaciteten som vi önskar. Med den nya anläggningen kan vi processa större volymer och även hantera fler applikationer. Innan var det främst mindre dimensioner vi kunde krossa, men nu kan vi både hantera större och mindre volymer – även i bulk, säger Kristoffer Sandberg, fabrikschef på Wavin Sverige.
Krossen fungerar som en samling knivar, som skär materialet i mindre och mindre bitar. Slutligen trycks materialet genom ett filter som endast släpper igenom tillräckligt stort material för att kunna återanvändas i tillverkningsprocessen.
– Materialet kan vi i dagsläget hämta in från vår egen produktion. Denna investering är även ett steg på vägen mot vårt långsiktiga mål att kunna samla in och ta emot spillmaterial från byggarbetsplatserna. Det blir ganska mycket svinn på arbetsplatserna, med rörbitar som inte behövs eller som blir kvar. Vi ser en möjlighet för oss att i framtiden kunna ta tillbaka det och tillverka nya rör. Idag är det tyvärr mycket som kastas och förbränns och det vill vi göra vårt för att undvika, förklarar Kristoffer Sandberg och fortsätter:
– Vi ser därför positivt på att fler aktörer på marknaden efterfrågar mer återvunnet material. Vi har till exempel drivit projekt där kommuner skrivit att de kräver rör som är tillverkade av 100 procent återvunnet material. Så det kommer mer och mer där kunderna kräver att vi kan påvisa en lägre klimatpåverkan. Det är absolut en lavin som startat och som är svår att stoppa, så nu är det upp till oss som leverantörer att kunna anpassa oss för att möta nya behov.
Ett steg i rätt riktning
Wavin har som mål att öka andelen återvunna massor i sitt material från cirka åtta procent till 25 procent på Europa- och Mellanösternnivå till 2025. Arbetet med att öka andelen återvunnet material går dessutom hand i hand med att påverka branschen att sluta förbränna deras produkter och generellt hårda plastmaterial efter rivningsskedet.
– Ju mer vi kan undvika förbränning, desto mer återvunnet material finns för oss att använda i återvinningssyfte. Så det går hand i hand för att stänga kretsen. Men det slutar inte där, utan vi tittar även på andra delar av den här frågan. Vi ser till exempel stor potential i att använda mer biobaserade råvaror för att ytterligare minska vår påverkan. Vår nya kross är därmed ett steg i rätt riktning, men det är absolut inte vårt slutmål, avslutar Kristoffer Sandberg.