Nyheter

Generationwaste: Enkel minimalism – en hållbar livsstil

Text: Genereationwaste

Att det går åt enorma mängder vatten för att producera kläder, mat och andra produkter är det säkerligen ingen som har missat. Siffrorna som målas upp när det pratas om produktion är nästintill alltid obegripligt stora. Denna text kommer inte att behandla dessa siffror. Istället kommer denna text handla om hur man hittar en ny väg framåt. Hur man finner ett nytt sätt att konsumera på.

Det går inte längre att rycka på axlarna åt överkonsumtionen när vi nu vet vad det gör med klimatet. Slöseri och överkonsumtion är passé och något som hör till historien. Vi lever i nya tider som kräver nya konsumtionsvärderingar. Den moderna konsumenten är inte längre den med överflöd av kläder i garderoben, mat i kylen eller av bilar i garaget. Den moderna konsumenten är den som värderar klimatet innan den konsumerar. Den som tänker långsiktigt, som värderar kvalitet framför kvantitet – Den moderna konsumenten är den som lever, åtminstone en gnutta, minimalistiskt.

Vad är minimalism?

Det finns ingen riktig definition av minimalism men grundprinciperna innebär att man i stora drag ska göra sig av med sådant som inte ger något värde i livet och skapa utrymme för det som gör det. Ordet minimalism kan låta skrämmande för vissa då ”ism” i ordet minimalism kan få det att verka som att man ska ingå i någon grupp eller tro. Sen finns det också vissa som påstår att en minimalistisk livsstil innebär att man exempelvis ska minimera sina digitala distraktioner eller enbart göra en sak åt gången. Så är inte fallet. Minimalism kan istället ses som ett begrepp för att beskriva en livsstil där man värdesätter och respekterar produkter och livsmedel i större grad.

Vad är då enkel minimalism?

Vi kan se enkel minimalism som ett sätt för konsumenten att plocka russinen ur minimalist-kakan utan att nödvändigtvis behöva kalla sig själv för minimalist. För det finns nämligen en hel del fördelar med att tänka minimalistiskt; både för ens eget välmående men också för klimatets.

Varför bör vi leva mer enligt enkel minimalism?

Klimatförändringarna är delvis ett resultat av konsumtions- och tillväxtsamhället och kommer vi inte till rätta med vår konsumtion så kommer inte heller klimatfrågan att lösas. Genomsnittssvensken lever som om vi hade 4 jordklot. Samtidigt lever ungefär en miljard människor i extrem fattigdom under det minimum som krävs för en anständig livskvalitet. För att skydda planeten och ge rättvisa förutsättningar för nuvarande och kommande generationer, måste vi tänka på hur vi producerar men framförallt hur vi konsumerar varor. Genom att tänka minimalistiskt i sin konsumtion så kan man faktiskt göra skillnad på riktigt – För problemet börjar och slutar hos oss konsumenter.

Minimalism och hållbarhet går hand i hand

Vi på Generation Waste bedriver vår verksamhet med huvudmålet att bekämpa svinn, avfall, skräp, ja sånt som hamnar i soptunnan helt enkelt. För det är så oerhört onödigt för både plånboken och klimatet att kassera. Man skulle faktiskt kunna säga att vi bedriver vår verksamhet utifrån enkel minimalism. Vi tycker exempelvis att man ska värna om de livsmedel och råvaror man har istället för att producera i överflöd och låta mycket av maten hamna i soptunnan. Vi ser också att kvalitet prioriteras före kvantitet och så bör man tänka om man vill hänga med i svängarna inom restaurangbranschen.

Överproportionerligt stora portioner hör till historien. Idag jobbar de modernaste restaurangerna snarare utifrån ett minimalistiskt tänk, där de behandlar de få ingredienserna de använder med stor respekt och vördnad. Det handlar om att få ut det mesta ur varje råvara. Det handlar också om att börja fokusera på det som är mest lönsamt och ta bort det som hamnar i soptunnan i allt för stor grad. För det som hamnar i soptunnan är rent och skärt slöseri, och slöseri är inte bara en minimalist värsta fiende utan också ett av klimatets värsta fiender.

Alla kan göra skillnad

Minimalism eller enkel minimalism, man kan kalla det vad man vill. Det viktigaste är egentligen att man börjar ifrågasätta sitt eget konsumerande och börjar värdera klimatet högre i sin konsumtion. För ska vi ha någon som helst möjlighet att nå FN:s klimatmål år 2030 så krävs det att varje enskild person tar sitt ansvar. Att leva lite mer enligt enkel minimalism är inget stort steg för de flesta att ta. Det innebär enbart att man börjar värdesätta produkter och livsmedel lite mer och kanske tänker efter en gång extra innan man gör det där köpet. Det kommer kanske inte leda till underverk för klimatet men det är åtminstone ett enkelt första kliv att ta.