Nyheter

Rasmus Friis A/S bygger grönt på Fredriksborgs Gymnasium

Efter sommarlovet kan eleverna på Frederiksborg Gymnasium, norr om Köpenhamn, och HF se fram emot nya undervisnings- och möteslokaler, en nyrenoverad matsal och mysiga lärmiljöer utomhus när Rasmus Friis A/S slutför den spännande renoveringsprocessen. I projektet läggs vikt vid hållbara lösningar som bl.a innebär uppförande av en träkonstruktion med träfasader och användning av återvunnet tegel i den nya tillbyggnaden.

På Rasmus Friis har vi startat året med en spännande renovering av Frederiksborg Gymnasium och HF där vi precis har rivit den tidigare lokalvårdarbostaden till förmån för ett nytt modernt trevåningshus som ska inrymma undervisningslokaler samt mötesrum och studiehandledning.

Satsningen är en del av gymnasieskolans vision för en grönare framtid och ska ses som en symbol för deras engagemang för den gröna omställningen.

– Vi har stor erfarenhet av renoveringsärenden i både bostads- och kommersiella områden och är verkligen glada över det förtroende som Frederiksborg Gymnasium visat oss gällande renoveringen av gymnasiet. Detta är det första av förhoppningsvis många fall inom utbildningsområdet, som för oss är både spännande och meningsfullt att arbeta med. Det är fantastiskt att kunna vara med och skapa ökat välbefinnande, nya utrymmen och inspirerande lärmiljöer för våra unga, säger Søren Laubjerg Daugaard, COO på Rasmus Friis.

Projektet är anpassat till befintlig bebyggelse

Utöver tillbyggnaden omfattar renoveringen en omfattande ombyggnad av ”Winterhaven” för användning vid utbyggnad av matsalen och med tillägg av ett externt trapptorn för direkt tillgång till takterrassen, som utökas med två växthus och undervisningslokaler utomhus. .

Gymnasieskolans byggnader från 1950-talet nämns i lokalplanen som ”konserverande” och det är ett väsentligt inslag i renoveringsprocessen att anpassa projektet till den befintliga bebyggelsen, men samtidigt hålla fast vid att det är ett modernt tillskott.

Den nya tillbyggnaden beräknas vara klar för användning i september 2024.

Fakta:

Byggmästare: Frederiksborg Gymnasium & HF

Huvudentreprenör: Rasmus Friis A/S

Arkitekt: Husarkitekter

Ingenjör: Kalmar ApS

Teknisk ingenjör: Tillförordnad byggmästarkonsult ApS

Landskapsarkitekt: Husarkitekter

Projektledning: Husarkitekter

Första spadtaget: hösten 2023

Leverans: Q3 2024

400 m2 vaktmästarbostad och 250 m2 takterrass

Byggt som nybygge på befintliga konstruktioner

Projektet är byggt med ett hållbart tänk, där majoriteten av de bärande konstruktionerna är gjorda av trä och ska fungera som galjonsfigur för grönt byggande i offentlig sektor.