Nyheter

De är först i världen med att testa retursystem för kaffekoppar

I Danmarks näst största stad, Aarhus, kommer det framöver att vara slut med att slänga engångs-kaffekoppar i sopkorgar, på gatan eller i parker. Som en del av ett treårigt försök kan man nu välja en återanvändningsbar kopp som kan pantas när man köper varma eller kalla ”to-go-drycker” i Aarhus. Aarhus blir den första platsen i världen med ett gemensamt pantsystem, där man kan panta sin ”to-go-kaffekopp” i speciella pantautomater i centrum. 

Försöket är ett samarbete mellan Aarhus kommun och TOMRA. Det är frivilligt för kaféer eller restauranger om de vill erbjuda den pantbara kaffekoppen till sina kunder. I början blir det möjligt att köpa ”to-go-kaffekoppen” på cirka 40 ställen i Aarhus och intresset för försöket är högt. Man hoppas att ännu fler ställen kommer att vara med.

– Aarhus ska vara grönare och mer miljvänligt. Aarhus ska vara en stad där vi har modet att prova nya lösningar. Därför är jag verkligen glad att vi idag lanserar Aarhus egna pantsystem för to-go-kaffekoppar och att det är så många ställen som redan har visat intresse. Det har varit en målinriktad och intensiv insats med systemet de senaste åren och nu ska vi verkligen testa det i praktiken. Jag hoppas att Aarhusborna kommer att omfamna pant-koppen och att vi under försöket kommer att ta de nästa stegen och förhoppningsvis utvidga till fler typer av takeaway-emballage, säger Nicolaj Bang, Aarhus kommuns teknik- och miljöchef, och som har stora förväntningar på försöket.

I första omgången kommer det att produceras 40 000 ”to-go-kaffekoppar” och etableras 25-30 pantautomater i centrala Aarhus. Därefter kommer det att produceras fler kaffekoppar efter behov. Varje pantad kaffekopp ger 5 danska kronor i pant, som automatiskt återbetalas till kortet när koppen lämnas in i en av automaterna. Kaffekopparna samlas in dagligen och transporteras med el-cykel eller el-bil till en lokal disk-station. Efter att de har diskats transporteras de igen ut till kaféer och kaféer som deltar i försöket.

Stor internationell samarbetspartner:

Det är TOMRA som är samarbetspartner i försöket. Företaget levererar redan tekniska lösningar till Dansk Retursystems pantautomater för flaskor och burkar och är en erfaren aktör inom utvecklingen av cirkulära förpackningssystem.

– Detta är ett viktigt projekt för TOMRA, och vi är mycket glada över att kunna lansera det tillsammans med en stad med visioner. Aarhus visar vägen mot en mer hållbar framtid och vi hoppas att många fler städer kommer att inspireras att göra detsamma, säger Tove Andersen, VD för TOMRA.

Även Aarhus borgmästare, Jacob Bundsgaard, ser fram emot att systemet tas i bruk.

– En av de viktigaste insatserna i den gröna omställningen är att vi minskar vårt konsumtion. Vi måste komma bort från en kultur där vi använder och slänger. Därför är det också ett stort steg med många perspektiv att vi i Aarhus nu presenterar en återvinningslösning för något så vardagligt som kaffemuggar och annat som många av oss ofta njuter av i samband med shoppingturer och andra besök i staden. Vi gläder oss över det fantastiska stödet försöket redan har fått, och jag hoppas att Aarhusborna och alla stadens gäster kommer att omfamna lösningen. Jag är helt säker på att kaffet kommer att smaka extra bra.

Fakta:

Som kund betalar man en pant på 5 kr om man väljer en återanvändningsmugg till sina to-go-drycker. Panten returneras automatiskt till kundens betalkort när muggen lämnas in i en av systemets uppställda pantautomater i Aarhus centrum.

I Aarhus utgör ungefär hälften av avfallet som samlas in från stadens sopkorgar och kastas på gatan av takeaway-emballage. Det lämnas speciellt mycket to-go-kaffekoppar och ölglas i staden. Engångsbägare är vanligtvis tillverkade av plast eller plastbelagt papper och används i genomsnitt bara i 15 minuter innan de blir avfall. Se rapport från Oceana här.

Engångsbägare av papper består ofta av papper och plastfolie (PLA-liner) som är svåra att skilja från varandra. Därför kan engångsbägare sällan återvinnas. En återvinningsbar kaffekopp kan minska CO2-utsläppet med över 70 procent jämfört med en engångsbägare (Se rapport från Eunomia).

Försöket att etablera ett cirkulärt system som kan hantera takeaway-emballage i stadsmiljön ligger ett par steg före den europeiska lagstiftningen om utvidgat producentansvar år 2025 (SUPD-direktivet) och stödjer den nationella målsättningen om 50 procents minskning av vissa plastbaserade takeaway-emballager innan 2026.