Nyheter

Svensk hållbarhet på den Amerikanska marknaden – proptechbolag kopplar upp på Broadway

Förra året introducerade Energimyndigheten och den Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York sex svenska tillväxtbolag inom energi och klimat till den amerikanska fastighetsmarknaden, via acceleratorprogrammet “SKYLINE”.

Initiativet hade som syfte att bidra till Biden-administrationens mål om nettonollutsläpp av koldioxid till 2050. Nu har mödan visat sig värd – svenska hållbarhetsbolaget Mestro kopplar upp en ny skyskrapa på Manhattan i New York, och blir därmed den första svenska energiuppföljningsplattformen i USA.

Förra våren lanserade Energimyndigheten programmet “SKYLINE” tillsammans med Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York, med syfte att påskynda stadens gröna omställning via internationell samverkan – detta genom att introducera svenska hållbarhetsbolag till New Yorks fastighetsmarknad.

Initiativet kommer i en tid då USA, under Bidens administration, har antagit nya lagar och mål för att främja en grönare och mer energieffektiv infrastruktur, samt uppnå nettonoll koldioxidutsläpp senast år 2050.

För att möjliggöra innovation och kunskapsutbyte vände de sig till föregångslandet Sverige och tog hjälp av sex svenska tillväxtföretag inom energi och klimat.

– Genom acceleratorprogrammet SKYLINE deltog sex stycken bolag som vi bedömde hade potential att etablera sig på den amerikanska marknaden.. Att programmet nu har burit frukt är oerhört glädjande och för oss ett utomordentligt betyg på att det program vi satt samman ger resultat, säger Sandra Ideskär, Business Developer International Markets på Energimyndigheten.

Av de sex introducerade bolagen har nu ett lyckats etablera sig på marknaden. Bolaget i fråga är svenska energiuppföljningsbolaget Mestro, som kopplat upp sig på Corems projekt, den nya kontorsskrapan på 1245 Broadway. Den 22 våningar höga fastigheten ligger längs med Broadway i NoMad-distriktet och har miljöcertifierats enligt LEED Gold.

Mestro blir därmed den första svenska energiuppföljningstjänsten på den amerikanska marknaden.

– Uppkopplingen har gått smidigt och det är med stolthet jag ser att vi, efter att ha samlat in energidata i över 19 år, även klarar av detta på andra sidan Atlanten. Vi är väldigt glada över att Corem valt att utveckla sitt hållbarhetsarbete tillsammans med Mestro och hoppas att detta lilla steg kan öppna fler dörrar, säger Kristin Berg, VD på Mestro.

För Energimyndigheten är förhoppningen att detta är starten på något större.

– Det här är ett stort första steg för ett svenskt innovationsbolag att bryta sig in på New Yorks fastighetsmarknad. Förhoppningsvis ser vi fler aktörer göra samma resa framåt, avslutar Ideskär.