Nyheter

Miljöprisvinnaren Ragn-Sells: Ett viktigt föredöme

Ragn-Sells tilldelas InExchange miljöpris för 2023. Genom målinriktade insatser – där en komplett mottagartjänst utgjort en avgörande lösning – är i dag de flesta av företagets inkommande fakturor elektroniska.
Ragn-Sells, som är verksamt inom återvinning och miljö, får också priset för sin roll som föregångare gällande hållbarhet och cirkulär ekonomi.

Företaget har flera gånger talat inför världens mäktigaste ledare och framfört hur klimatförändringarna kan bromsas. De är en innovatör som tjänar som föredöme för oss alla.

Vid FN:s senaste klimattoppmöte, COP28 i Dubai i december, ingick Ragn-Sells i den svenska delegationen. Företaget berättade på plats om metoder, knutna till att återvinna råvaror ur avfall, som skulle kunna hålla den globala uppvärmningen under två grader. Presentationen väckte uppmärksamhet och startade viktiga diskussioner.

– Att vara på den nivån och att vara med och påverka agendan är en fantastisk möjlighet. Det känns dessutom extra bra att få delta på samma scen och i samma sammanhang som betydligt större företag som Volvo Cars, Ikea och Tetra Pak. Att vårt deltagande och vår insats jämförs med deras är verkligen hedrande, säger Ulf Nordqvist, Head of AR/AP & Treasury på Ragn-Sells.

I linje med övrigt miljöjobb

Men ett högst rigoröst och systematiskt miljöarbete börjar inte på en klimatkonferens. Det måste grundläggas någonstans. I Ragn-Sells fall kan man säga att Väderholmens gård i Sollentuna är lika med hjärtat. Gården blev tidigt under förra seklet familjeföretagets hemvist och den lantliga samlingen av byggnader utgör än i dag deras huvudkontor. Här sitter Ulf och den övriga ekonomipersonalen. Självklart återspeglas den starka miljömedvetenheten i deras vardag.

– Så är det naturligtvis. När vi digitaliserar våra fakturaflöden ligger det exakt i linje med företagets miljöprofil i stort. Det är helt rätt sett till det vi håller på med, konstaterar Ulf och utvecklar:

– Vi såg också en stor potential i att skaffa en komplett mottagartjänst. Dels skulle det spara kostnader, dels skulle vi få in fakturorna snabbare i själva flödet och därigenom kunna återkoppla fortare. Det var de drivande faktorerna.

Fick snabbt effekt

Den upphandlade lösningen från InExchange för leverantörsreskontra implementerades våren 2022.

– Vi noterade effekterna snabbt och dessa har fortsatt. Stegringen är inte exponentiell, men stadig. Vi är nere på fem procent papper nu, säger Ulf nöjt.

Det är så en effektiv miljöinsats går till. En insats så stark att den är värd att premiera med InExchange miljöpris för 2023.

– Det känns bra för Ragn-Sells och för oss som representanter för företaget, säger Ulf som vid prisutdelningen hade sällskap av Margaretha Lindell och Therése Holmgren från leverantörsreskontra-avdelningen. InExchange företräddes av key account manager Marcus Wilenius.

Så här lyder motiveringen till att Ragn-Sells får miljöpriset 2023:

“Återvinning, hållbarhet och miljö är Ragn-Sells signum. Företaget sätter alltid miljöperspektivet främst. Det här präglar också arbetet gällande fakturering. E-faktura är deras paroll. Via stor beslutsamhet har man fått andelen inkommande e-fakturor att växa i snabb takt och låtit sin orubbliga miljöhänsyn råda även på detta område. Med sina insatser för att värna om våra gemensamma naturresurser i samtliga led är Ragn-Sells ett föredöme för oss alla.”

Tidigare mottagare av InExchange miljöpris:
2014 (2 utdelningar): Maskinfirma Glaj, Skövde, Swedol, Stockholm, 2015: Svevia, Solna, 2016: Unident, Falkenberg, 2017: Stena Recycling, Göteborg, 2018: Varbergs kommun, 2019: Språkservice, Malmö, 2020: Newsec, Stockholm, 2021: Hantverksdata, Stockholm, 2022: Bravida, Stockholm.