Nyheter

Kvirkelhusen i Lomma: Hållbart projekt med medelhavskänsla

Inte långt från Lommas långa sandstrand nära strandskogen med sina höga tallar som granne bygger CA Fastigheter 42 exklusiva bostadsrätter fördelade i tre huskroppar i första etappen. Totalt kommer här att byggas 70 lägenheter i fem huskroppar med 14 lägenheter i varje huskropp.

I Lomma är det miljön med närheten till havet och naturen som bidrar till den gröna stadsutvecklingen när CA Fastigheter bygger flerfamiljshus med Medelhavskänsla. Kvirkelhusen är ett nytt hållbart projekt, vars namn kvirkel kommer av en geometrisk form som är en kombination av kvadrat och cirkel. 

Den sydländska byggtraditionen med parkering under huskroppen och ett trapphus med hiss i mitten av byggnaden, utmärker detta projekt. De fyra övre våningsplanen med två penthouse och stor takterrass överst, bärs upp av betongpelare. Under mark finns teknikutrymmen och förråden placerade.

– Vi bygger premiumbostadsrätter som är lite utöver det vanliga. Lomma tillhör en attraktiv kommun i Skåne och när vi byggde flerfamiljshusen Strandlyckan 1, 2 och 3 för ett par år sedan märkte vi att det fanns ett intresse av exklusiva bostadsrätter, säger Mats Olsson, byggprojektchef på CA Fastigheter.

Lomma ligger inbäddad i en bukt med Malmö och Köpenhamn inom räckhåll. 1991 köpte CA Fastigheter mark i Lomma som de har förädlat efter hand. Miljö och kvalitet är genomgående och man bygger enligt Miljöbyggnad silver. Samtliga fem huskroppar får solpaneler på taket och fjärrvärme från Kraftringen, som man samarbetar med.

Konstruktionen består av platsgjuten betongstomme, fasaden är putsad förutom trapphusdelen med hiss som får tegelfasad. Kulören är sandfärgad i olika nyanser för att smälta in i omgivningen.

– Just nu håller vi på med källarplan, som ligger under grundvattennivån och där vi pumpar ut vatten så att vi kan gjuta vattentätt. Vi bygger alla husen i etapp 1 samtidigt, säger Jacob Christensson, projekteringsledare och arbetschef på MVB Syd som innehar totalentreprenaden.

Liljewall Arkitekter har ritat husen.

Standarden på lägenheterna är genomgående hög och balkongerna generöst tilltagna (35-45 kvadratmeter) och takterrasserna på 159-174 kvadratmeter med möjlighet till jacuzzi utvändigt. Storleken på lägenheterna varierar från tvåor på 70 kvadratmeter, treor på 88 kvadratmeter och fyror på 114 kvadratmeter samt takvåningar på 105-108 kvadratmeter.

FAKTA

Tidplan: februari 2023–Q4 2024

Byggherre: CA Fastigheter AB 

Totalentreprenör: MVB Syd AB 

Arkitekt: Liljewall Arkitekter AB 

Kostnad: Ej officiell